Vissza a tartalomjegyzékhez

KARL PFEIFER BÉCS
Pápalátogatás a Groer-ügy árnyékában

II. János Pál pápa június 19-én érkezik Salzburgba az Alitália olasz légitársaság különgépével. Másnap, 20-án St. Pöltenbe utazik, ahol Kurt Krenn püspök hivatala található. Krenn püspök ellenfe-
leit Schönborn bíborosnak arra kellett kérnie, hogy őrizzék meg a nyugalmukat ezekben a napokban. Krenn, minden osztrák katolikus fundamentalista és szélsőjobboldali kedvence természetesen azt reméli, hogy ha a hazai katolikusok többsége bojkottálni is fogja az „ő rendezvényét”, a szomszédos országokból érkeznek majd hívők a pápai istentiszteletre.

A bécsi lengyel nagykövetség szerint legalább 40 ezer lengyel zarándokot várnak St. Pöltenbe. Lengyelországban az ausztriai pápalátogatást a következő mottóval reklámozzák: „El kell mennünk Ausztriába, hogy megvigasztaljuk a pápát, mert az osztrákok nem szeretik őt annyira, mint mi.” II. János Pál látogatásának a csúcspontja június 21-én a bécsi Hősök terén lesz, ahol három osztrák katolikus boldoggá avatására is sor kerül. Az osztrák rendőrség bejelentette, hogy figyelni fogja a rendezvényen a transzparenseket és más feliratokat: olvasható-e rajtuk „alkotmányellenes felirat”.
„Nem vitatható, hogy a katolikus egyház fennállása óta a legsúlyosabb krízisen megy át Ausztriában” - véli Peter Musyl, a Katolikus Sajtóhírügynökség egykori vezetője. A „Groer-eset” heteken, hónapokon, éveken keresztül negatív szalagcímek sorozatát eredményezte a homoszexuális bűncselekményekkel vádolt főpapról. Maga az a mód, ahogyan Róma még a pápa ausztriai látogatása előtt meg akart szabadulni ettől a „kínos dologtól”, további kellemetlen érzést és bizalmatlanságot váltott ki az osztrákokból: jóllehet az öreg és beteg bíboros eleget tett a pápa „kérésének”, miszerint „visszavonul” a nyilvánosságtól, és elhagyja Ausztriát.
De - mint arról Musyl ír - már jó ideje forr a hangulat a katolikusok körében. „Kurt Krenn St. Pölten-i püspök a vatikáni küldöttségnek a göttweigi bencés apátságban tett látogatása előtt néhány nappal felmentette hivatalából a paudorfi apátsági plébánia „kötekedő” lelkészét, Udo Fischert. Krenn tagadta, hogy ez összefüggésben lenne a vizsgálattal és a göttweigi bencés bíboros, Hans Hermann Groer elleni vádaskodással. Az osztrák katolikus egyházban olaj volt a tűzre, amikor Krenn bizalmas barátja, Robert Prantner a televízióban a Vatikánból származó személyes információkra hivatkozva azt állította, hogy a pápa teljes mértékben Bécs régi bíborosa, Groer mögött áll.”
Mintha csak a pápalátogatásra rendelték volna meg, éppen a napokban jelent meg Hubertus Czemin A Groer-könyv című műve a klagenfurti Wieser kiadó gondozásában. A szerző - egy régi osztrák nemesi család sarja - évekig a Profil című hetilap főszerkesztője volt, és soha nem állt baloldali hírében. A könyv kommentár nélkül, 324 oldalon dokumentálja az egykor jobb napokat is megélt egyház mai állapotát. Emanuel Bauer göttweigi szerzetes már egy héttel azután, hogy a „Groer-eset” 1995. április elején kipattant volna a Profilban, levelet juttatott el több osztrák püspöknek, amelyben saját tapasztalatai alapján erősítette meg azt, hogy igazak a Groerrel szembeni szemrehányások. Bauer akkor azt írta: „Mintha villámcsapás ért volna, amikor Groer velem szemben is homofil közeledést kísérelt meg, és csókolózni is megpróbált.” Bauer így folytatta: „Időközben az érintett tanúkkal folytatott beszélgetésből olyanokat tudtam meg, amelyek még az én elképzeléseimet is felülmúlták Groer szexuális repertoárjáról.”
A római katolikus egyház olyan pszichopatákat termel ki - véli Alfred Worm katolikus újságíró -, akik a maguk részéről újabb pszichopatákat hoznak létre, így a megmagyarázhatatlan dolgok spirálja tovább forog. Egy olyan rendszer bontakozik ki előttünk, amely csak a rendszertől függőkön keresztül létezik, és amely kölcsönös függőségeket hoz létre a túlélése érdekében. Groer Hollabrunban egy iskola igazgatója volt: „Az 1962/63-as tanévben az akkor 13 éves Alois D. tanulót Groer több hónapon keresztül szexuálisan molesztálta. Groer megmutatta a fiúnak, hogy hogyan is mosakszik az ember helyesen...”
A Vatikánban tevékenykedő jobboldali konzervatív Alfons Maria Stickler ajánlotta a pápának a teológiailag kifogástalan és odaadó Mária-tisztelőként ismert Groert König bécsi bíboros utódjául. Mindenki tudott az új bíboros-érsek hajlamairól, írja a könyv, de mindenki hallgatott. Néhány kivétellel. Udo Fischer atya például a göttweigi apátnak elmesélte, hogy Hermann professzor „egész testét meg kellett masszíroznia”, úgymond „vérkeringési zavarok” miatt. A püspökök kifelé hallgattak - házon belül pedig tájékoztatták a Vatikánt. A pápa azonban megtiltott minden további vizsgálatot, így a püspökök ettől kezdve tartották a szájukat - még további három évig. Groert időközben kinevezték egy kolostor priorjának. A püspökök, de a Vatikán is magyarázattal tartoznak arról, hogy miért nem vették komolyan az ilyen bejelentéseket és miért nem rendeltek el vizsgálatot az ügyben. Továbbá, hogy miért csak 1998-ban nyertek „erkölcsi bizonyosságot” arról, hogy Groer bíboros valóban elkövetett ilyen sérelmeket. Egy Wahala nevű burgenlandi lelkésznek repülnie kellett hivatalából, mert a bíboros akarata ellenére istentiszteletet tartott homoszexuálisok részére. Groer esetében azonban még csak vizsgálatot sem rendeltek el. A pápalátogatás alkalmából természetesen érdekes lenne azt is megtudni, mit tudott a pápa, és miért nem tett semmit az eset feltárása érdekében.


A Profil című osztrák lap június 15-i számában megjelent közvélemény-kutatás az ausztriai pápalátogatás előtti napokban készült:

1. Jelent-e önnek valamit a pápalátogatás?
42% - egyáltalán semmit
41% - keveset
13% - sokat
4% - nagyon sokat

2. Befolyásolják-e önt a pápa állásfoglalásai?
82% - nem
18% - igen

3. Mit gondol, megszólal-e a pápa a Groer-ügy tisztázása érdekében?
73% - nem
16% - igen
11% - nincs véleménye

4. Elintéződött-e a Groer-ügy azzal, hogy az érseket egy németországi kolostorba helyezték?
55% - nem
38% - igen
7% - nem tudja