Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ
Drágulnak az autópályák

Az M5-ös autópálya használati díjait az állammal kötött koncessziós szerződés alapján július 1-jétől átlagosan 10 százalékkal emeli az üzemeltető, a Alföldi Koncessziós Autópálya Rt. Az emelés nem szezonális jellegű, hanem az inflációt próbálja kompenzálni. A nehézgépjárművek tarifája nem változik, és érvényben marad a korábban is működő kedvezményrendszer. Az Első Magyar Koncessziós Autópálya Rt. július 1-jétől szezonális jellegű 20 százalékos autópályadíj-emelést hajt végre az M1-es Győr és Hegyeshalom közötti szakaszán, ami csak a személygépkocsikat érinti. Szeptember elsejétől valószínűleg ismét a jelenlegi ár lesz érvényben. (MTI)


Japán szankció

Japán is csatlakozott a nyugati hatalmak szankcióihoz. A tokiói kormány tilalmat rendelt el a szerbiai japán beruházásokra, és befagyasztotta a jugoszláv, illetve a szerb kormány Japánban lévő pénzalapjait. A japán szankcióknak szimbolikus jelentősége van, anyagi hatásuk elhanyagolható. Japán egyben leállítja a Jugoszláviának szóló exporthiteleket, és megtagadja a vízumot a koszovói elnyomásban érintett jugoszláv, illetve szerb tisztségviselőktől. (MTI)


Útmutató a tb-fizetőknek

Megjelent az „Útmutató a társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére” című kiadvány, amely az 1998. január elsején életbe lépett jogszabályok alapján ad eligazítást a tb-ügyintézőknek. Szót ejt a pénzbeli és a baleseti ellátásokról, a családi pótlékról, a gyermekgondozási és az anyasági segélyhez kapcsolódó eljárásokról, valamint a jogorvoslati lehetőségekről. (MTI)


EU: csekély növekedés

Az Európai Unió országaiban az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest az átlagos gazdasági növekedés 0,5 százalékos volt. Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala közölte: a közös pénzrendszerbe lépő 11 EU-tagállam első negyedévi növekedési átlaga is a tavalyi év első negyedéhez képest 0,5 százalékos volt. Ezzel szemben az első negyedévben az Egyesült Államok GDP-je 1,2 százalékkal nőtt. (MTI)


Japán hitel Indonéziának

A japán Export-Import Bank csütörtökön egymilliárd dolláros hitelkeretet hagyott jóvá Indonéziának, amelyet Indonézia exporthitelezésre használhat fel. Mert az indonéz pénzügyi összeomlás nyomán a hitelhiány is akadályozza az exportot. A bank indoklása szerint Japánnak is fontos, hogy Indonézia exportálni tudjon, mivel onnan származik például a Japánban felhasznált cseppfolyósított földgáz 40 százaléka. (MTI)