Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY ERIKA
A világ tőzsdéi nyomában

Amikor 147 jen/dolláros értéknél a japán jen „túlteljesítette” a szakértők legroszszabb várakozásait is - 6 év után először - az amerikai FED is a japán jegybank segítségére sietett, és mintegy 2 milliárd dollárt költött a japán valuta vásárlására. Az akció eredményeként jelentősen, 10 jennel javult az arány.
Christiane Lieneke, a Dresdner Bank elemzője szerint azonban az ázsiai gazdaságok talpra állása csak évek múlva kezdődhet meg, és a válság ez évben még Kelet-Európára is további komoly negatív hatást gyakorolhat. Ezzel egy időben az orosz vezetés a költségvetés és az egész gazdaság összeomlását próbálja megakadályozni.
A Budapesti Értéktőzsde is követte a világ pénzpiacain végbement folyamatokat, és ismét egy mélypontot ért el, amely ugyan a hetekkel ezelőttinél magasabb, 7458 pontos BUX-érték volt. Ennek oka főleg az, hogy a külföldi befektetők átrendezik portfolióik arányait a feltörekvő piacokon, ahová Magyarország is tartozik. Teszik ezt annak ellenére, hogy országunk gazdasági növekedése fundamentálisan biztosított. Szerdán és csütörtökön - Japán fellélegzése nyomán - a BÉT-en is az árfolyamok emelkedése volt jellemző. Szabó László, a Concorde Alapkezelő ügyvezető igazgatója szerint hosszú távon több érv is a magyar piac mellett szól. Európa még mindig az egyik legstabilabb befektetési célpont. Egyetlen probléma, hogy sok külföldi befektető Magyarországot és a többi közép-kelet európai államot továbbra is egy blokként kezeli Oroszországgal. Szabó szerint ez a megítélés azért sem helyes, mert hazánk kereskedelmi kapcsolataiban ma már jóval nagyobb súlya van az EU tagállamainak.
A budapesti börzén a hét egyik legnagyobb vesztese a Richter volt, árfolyama 2000 forintot - 19 ezer forintról 17 ezer forintra - csökkent az időszak leszálló ágában, míg az ezt követő emelkedés ennek csupán felét tette ki. A DÉMÁSZ árfolyama ismét 15 ezer forint alá került, lehetőséget adva ezzel az olcsó vásárlásra. Az egyik legjobb eredményt az OTP érte el. Jól tartotta magát a bessz idején (10 ezer 100 és 10 ezer 200 forint között), majd az emelkedési szakaszban intenzív növekedés után csütörtökön 10 ezer 590 forinton zárt. A másik papír - amely az átlag felett teljesített - a TVK, amelynek árfolyama keddről csütörtökre több mint 6 százalékot javult. A kárpótlási jegy piacán továbbra sem tapasztalható nagy érdeklődés, értéke továbbra is 800-850 forint körül alakult.