Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Válsággócok Japántól Mexikóig

Átmenetileg segített az amerikai jegybanknak, a FED-nek a japán társbankkal összehangolt akciója: a napok óta gyengélkedő jen megsegítésére ugyanis az amerikai bank közel 2 milliárd dollár (420 milliárd forint) értékben vásárolt jent. Egy nappal az akció után egy dollárért nem 146, hanem 137 jent adtak.
A hír hallatára megnyugodtak az árfolyamok, és bizakodóbb lett a hangulat a tőzsdéken. Szakértők azonban felhívták a figyelmet, hogy az emelkedés csak átmeneti, és további jegyban-
ki intervencióra is szükség lesz majd. A Világbank regionális vezetője szerint „mély és valószínűleg hosszabban tartó depresszió kezdődik, amiből a régió országai csak a jövő évszázad elején kerülhetnek ki.”
Miközben lassan egy éve Ázsia neve összefonódik a „válság” kifejezéssel, hírügynökségek arra figyelmeztetnek, hogy Mexikóban is újabb pénzügyi válság fenyeget. A mexikói IPC-részvényindex az év eleje óta 19,36 százalékot esett, ugyanezen idő alatt pedig a peso 10 százalékot veszített az értékéből. Mindezek mellett könnyelműen kihelyezett hitelek miatt megduplázódott a behajthatatlan pénzöszszegek száma, így nem kizárt egy bankválság Mexikóban.