Vissza a tartalomjegyzékhez

RUFF GABRIELLA
Izrael az EU utcájában

„Az unió végre kimutatta a foga fehérjét” - véli Ehud Geller, az Izraeli Gyárosok Szövetségének tagja. Az Európai Unió bürokratái az 1995-ös szabadkereskedelmi megállapodás megszegésének titulálják azt, hogy Izrael a megszállt területekről is kedvezménnyel exportál termékeket az EU-ba - írta a Newsweek. A szakértők szerint ez a Netanjahu-kormány „Achilles-sarka”. A vámkedvezmények megvonásának kilátásba helyezése ugyanis szerintük tárgyalóasztalhoz ülteti a kormányfőt.

Az EU szakértői szerint Izrael megsértette az 1995-ben kötött szabadkereskedelmi egyezményt, amikor az 1967-es háborúban elfoglalt területekről származó termékeket is exportál a tagországokba. Ezek az áruk azonban nem származhatnak a megszállt területekről, hiszen az egyezmény „Izrael államának területére” vonatkozik.
Izrael eddig jelentősen kihasználta a vámkedvezményt, így mára az EU Izrael legnagyobb egységes külpiaca, azaz a 15,7 milliárd dolláros (kb. 3350 Mrd Ft) izraeli export több mint egyharmadának felvásárlója. Ennek az exportnak - amelybe a megszállt területeken előállított áruk is beletartoznak - túlnyomó többsége vámmentes. Az EU mindeddig nem kívánt ennek a záradéknak érvényt szerezni. A múlt hónapban azonban egy kemény nyilatkozatot adtak ki, arra figyelmeztetve Izraelt, hogy megsérti a megállapodást. Papíron az új vám kivetése csak a megszállt területek exportjára vonatkozna, a teljes export elenyészően kis hányadára. Ennek ellenére hatása jóval nagyobb kárt okozhat. Ha ugyanis Izrael nem felel meg az egyezmény követelményeinek (természetesen az EU értelmezésében), kilátásba helyezték azt a rendelkezést is, mely szerint az európai importőröket minden izraeli termékre vonatkozóan vámelőleg fizetésére kényszerítenék mindaddig, amíg nem tisztázódik azok származási helye. Az unió június végéig minden további intézkedést elhalasztott, ezzel időt hagyva Izraelnek a „helyzet átgondolására”.
A Newsweek megfogalmazása szerint az ellenvetés politikai üzenete arról szól, hogy az EU így kíván annak a véleményének hangot adni, hogy Izraelnek minden követeléséről le kell mondania a Gáza övezetben és a Nyugati-part településein, valamint Kelet-Jeruzsálem és a Golán korábban csatolt területein.
Egyes EU tisztviselők szerint a vámkedvezmények visszavonása tárgyalóasztalhoz kényszeríti Netanjahut. Több izraeli viszont úgy látja, ki tudnak dolgozni egy olyan alkut, amely a Nyugati-partról való kivonulás elhúzódó második lépcsőjének megvalósításával kielégítő lesz az EU számára is.