Vissza a tartalomjegyzékhez

BORBÉLY RITA
Más állapot

Egy asszony életében az egyik legcsodálatosabb élmény, mikor gyermeke születik. Az újszülött érkezése nagyon sok területen hoz újdonságot az ifjú pár életébe, különösen igaz ez az első gyermek esetében. A terhesség alatt, illetve a szülést követő időszakban a sok újdonságból fakadóan a kismamáknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük kiegyensúlyozott, stabil lelkiállapotuk megőrzésére. A köznyelvben gyes-betegségként vagy kismama-depresszióként - baby-bluesként - ismert jelenség élettani és pszichikai hátteréről Dr. C. Molnár Emmát, az I. Számú Szülészeti és Női Klinika pszichológusát kérdeztük.
A doktornő véleménye szerint a ‘depresszió’ nem a megfelelő kifejezés erre a jelenségre. A magyar nyelv nagyon szemléletesen (más)állapotosnak nevezi a gyermeket váró kismamát. Ez a másállapot ténylegesen más állapot. Mégpedig nem csak hormonális szinten, nem csak a testi formák megváltozásában, nem csak abban, hogy egy magzat növekszik a hasában. A kismama érzelemvilága is kitágul, és a jövendő élet felett való öröm, bizakodás, az új életre való felkészülés, illetve a jövő miatt való szorongás, esetleg félelem gyakori hullámzása jellemzi. Még akkor sem nevezhető kórosnak, ha esetleg gyakoribb, vagy intenzívebb, mint a terhességen kívüli időszakban. A köztudatban élő idealizált, csupa derű kismama-image-nek szinte lehetetlen, de nem is kell megfelelni.
Az állapotos nők lelkiállapotát nemcsak a magzat határozza meg, hanem szociális és érzelmi környezetük is. Két fontos tényezőt emelnék ki: az első a szülőkkel, a régi családdal való viszony átalakulása. A kismama veszít a gyermek-státusból, és az anyjával egyenrangú státusba kerül. Ez veszteség is, hisz már nem mehet „haza” akármikor, új családja iránti felelőssége korlátozza a szülők felé való viszonyát. Ez különösen az első gyermek születésénél jelenik meg erőteljesen, hiszen az ifjú párból ekkor lesz igazi család. Ez a folyamat párválasztással kezdődik és a családalapítás szükséges velejárója. Ha felkészülünk a párválasztással járó következményekre, az elszakadást nem törésként fogjuk megélni.
A második erőteljesen befolyásoló tényező a partnerkapcsolat stabilitása. Minél bejáratottabb, kipróbáltabb egy partnerkapcsolat, annál biztosabb alap a gyermek érkezése számára. Az új családtag megjelenése változást hoz a kapcsolatba is, hisz a szülők más-más viszonyba kerülnek a kis jövevénnyel. Az anya számára rendkívül fontos a gyerek, hiszen az ő fizikai testén keresztül zajlanak a gyermekkel kapcsolatos események, érzi a magzatmozgásokat, rúgást, csuklást, és látja ezzel összhangban a saját testének változásait. Speciális érzelmi viszony alakul ki a gyermek és az anya között, amiben a férfi - férfi mivoltánál fogva - nem tud teljes mértékben részt venni. Ezt az objektív korlátot a kismamának tudomásul kell vennie: bármennyire örül is a férj a gyereknek, mégis egy bizonyos távolságtartással tudja csak szemlélni az eseményt. Dr. C. Molnár Emma véleménye szerint a férfiakban természetüknél fogva megvan egyfajta jóindulatú támogatás, és sok esetben az azonosulási készség is a kismama felé - ezért is jelennek meg együtt a nőgyógyásznál, járnak felkészítő tanfolyamra, sőt sokszor a terhestornán is előfordulnak „kispapák” -, de a támogatás túlzott igénylése vagy újabb elvárásokkal való fellépés az apát inkább csak irritálja.
A leendő szülőknek számolniuk kell a nemi különbségekből adódó szerepkülönbségekkel is. Az apa és az anya szerepe között ugyanúgy különbség van, mint ahogy a férfi és a nő között, és ennek határai nem moshatók össze egy egységes szülőszereppé. Ezeknek a tényeknek az elfogadása és az ezzel való kibékülés megkönynyíti a család működését.
Tudományos módon is kimutatható, hogy a csecsemő, mihelyt megszületik, sőt már azt megelőzően az anyaméhben is, megkülönbözteti az anyja és az apja hangját, születése után pedig a szülei illatát is, és másképp viszonyul hozzájuk. Csodálatos módon a gyermekben megvan az alapvető, mondhatni veleszületett igény arra, hogy legyen egy apja és egy anyja, aki mindvégig megmarad az eredeti szereposztásban.
Apává nemcsak a gyerek léte teszi a férfit, ahogy ez a nőknél tapasztalható, hanem a nő magatartása is. Az, hogy értékeli, elismeri a férfi új szerepét, és hálás azért, amit az apa tesz a gyermekéért és a családjáért.
A családdá válás már a terhesség alatt elkezdődik, és a szülést követő időszakban folytatódik. Az utóbbi pár évben sajnos változást lehet tapasztalni az asszonyok hozzáállásában. Úgy gondolják, hogy amíg terhesek, addig élhetik a maguk életét, és majd ha megszületik a baba, akkor ráérnek vele foglalkozni. Ez igen hibás elképzelés. A gyermekre létezése első pillanatától fogva figyelmet kell fordítani.
Az I. Számú Szülészeti és Női Klinikán Dr. Papp Zoltán professzor a családközpon-
tú szülés szemléletének gyakorlati megvalósítását teremtette meg, ezzel is segítve a mihamarabbi családdá válást. A szülőszobák leginkább egy hálószobára hasonlítanak, külön fürdőszobával, halk zenével. Szülés után több órán át együtt is maradhat a család.
Akármennyire igyekszünk is megteremteni a legideálisabb körülményeket, a szülést követő pár napban mégiscsak rá kell döbbennünk arra, mennyi gond és feladat előtt állunk. Sokkoló tud lenni az a felismerés is, hogy a kismama testén kívülre kerül a gyermek, egyfajta kiürültség érzését keltve. Ezt hívja a szakirodalom „maternity-blue”-nak. Ez nem depresszió, hanem inkább egy szomorkás hangulat. Természetes, hogy a gyermekkel kapcsolatos boldogság és aggodalom egyaránt megjelenik: eleget szopott-e, jól alszik-e, miért nem ébreszthető, miért evett most kevesebbet, vajon csikar-e a hasa, elég ruhát adtam-e rá? - és még számos rejtélyes kérdés bukkan fel, ahogy az anyuka ismerkedik a gyermekével. Új feladat, amihez senki nem állhat hozzá olyan magabiztossággal, hogy ő bizony mindent tudni fog, hiszen ismeretlen terepen mozog. Különösen vonatkozik ez az első gyermekre. Ha előfordul is ilyenkor, hogy az újdonsült anyuka elcsügged vagy lehangolódik valamilyen probléma miatt, nem mondhatjuk azonnal, hogy depressziós. Csupán választ, megoldást keres.
A következő kritikus fázis, amikor letelik a szülést követő hat hét, s a nőnek ismét hangsúlyt kell tennie arra, hogy ne csak anya, hanem újra feleség és nő is legyen. A gyermek újdonsága ilyenkor még nagyon leköti a szülőket, de nagyon nehéz úgy ismét egymásra találnia az ifjú párnak, hogy közben görcsösen a gyereket figyelik. A gyermek pszichés stabilitásának előfeltétele, hogy az apja és az anyja boldogok legyenek egymással, és élvezzék az élet örömeit.
A továbbiakra nézve is rendkívül fontos, hogy ne boruljon fel a család egyensúlya, maradjon meg a ferfi és a nő szövetségének prioritása minden más kapcsolattal szemben, ne a gyermek foglalja el a központi helyet. A család így tud stabil maradni, és biztos alapot teremteni a gyermekek számára.