Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Csokiban utaznak

Százezer forint jutalmat kínált fel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság annak a nyomravezetőnek, aki felvilágosítással tud szolgálni 5 millió forintnyi csoki tolvajának hollétéről. A Snickers, Bounty, Mars, Twix, Milky Way szeleteket és M and M drazsét - a hozzá tartozó járműszerelvénnyel - május 20-án tüntették el Budaörsről. A rablást követő második napon megtalálták az elvitt vontatót és a hozzá csatolt hűtő félpótkocsit az M3-as autópályán, de azóta is keresik az édes rakományt. Az informátorok a 06(1)443-5120-as telefonszámon hívhatják fel a főkapitányság bűnügyi osztályát. (MTI)


Jóbaráti Magyarország

A következő kormánynak a kisebbségpolitikában arra kell törekednie, hogy a Magyarországon élő kisebbségek kettős identitása fennmaradjon, megerősödjön - mondta Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal leköszönő politikai államtitkára „A zsidóság és a nemzetiségi kisebbségek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban” címmel megrendezett budapesti emlékülésen. A Magyarországi Holocaust Emlékalapítvány által szervezett, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében tartott konferencián Tabajdi rámutatott: a magyarországi kisebbségek, köztük a zsidóság kettős identitású, sőt magyarságtudatuk talán erősebb, mint a kisebbséghez tartozás érzése. Reményét fejezte ki, hogy tartós lesz Magyarországon „az interetnikus béke”, a kisebbségek a jövőben még bátrabban vállalhatják majd kettős kötődésüket. (MTI)


A kis hamis zöldhasú

Hamis bankjeggyel fizetett szombaton a Budapest Bank Rt. nagykátai fiókjában egy ismeretlen férfi. Az alkalmazottak később fedezték fel, hogy valószínűleg egy személyi számítógéppel, tintasugaras printerrel készült ezerforintossal csapták be őket. Azonnal értesítették a rendőrséget, amely most nagy erőkkel keresi a pénzhamisítót. (MTI)


Sürgetik a Tisztelt Házat

Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület azzal fordult az új Országgyűléshez, hogy a nemdohányzók védelmében előkészített törvénytervezetet a lehetőségek szerint sürgősséggel tűzze napirendjére. A már évek óta húzódó vita lezárását kívánja elősegíteni az egyesület azzal is, hogy a Népjóléti Minisztérium közös gondozásában megjelent három tudományos kiadványt eljuttatja a honatyákhoz. A törvénytervezet szerint zárt légterű közforgalmi helyiségekben csak kijelölt helyen lehetne dohányozni; nem szabad füstölni az egészségügyi intézmény egyetlen olyan helyiségében sem, ahol betegek vannak, illetve nem jelölhető ki dohányzóhely iskola vagy bentlakásos gyermekintézmény azon részeiben sem, amely a gyermekek számára nyitva áll. Cigarettát nem vásárolhatna 14 év alatti fiatal, valamint oktatási és egészségügyi közintézmény 200 méteres körzetében trafikok nem működhetnének. (MTI)


Beszeszelt lengyelek

Több mint másfél ezer liter tiszta és égetett szeszt foglaltak le mintegy 2,5 millió forint értékben a pénzügyőrök szombaton délután Csepelen. A „vámkommandó” tagjainak azért lett gyanús az egyik parkolóban álló lengyel autóbusz, mert a 42 személyes járművön alig heten tartózkodtak, de az is felkeltette a figyelmüket, hogy az utasok megjelenésükre idegesen viselkedtek, és gyanúsan kevés volt a csomagjuk is. A pénzügyőrök átvizsgálták a busz csomag-, majd utasterét és feltűnt nekik, hogy a kettő között a szokásosnál nagyobb a szintkülönbség. Ezután - a két rész közötti üreg átvizsgálásakor - 1300 liter tiszta szeszre, és 150 üveg vodkára, a jármű mellett parkoló magyar kisbusz átvizsgálásakor pedig 143 liter tiszta szeszre, és 50 üveg márkás italra bukkantak. (MTI)