Vissza a tartalomjegyzékhez


Roma Sajtóközpont

Érdemi eredmény nélkül zárult az egyeztető tanácskozás a kecskeméti polgármesteri hivatalban a város vezetői és a Roma Polgárjogi Alapítvány, valamint a Phralipe Független Cigányszervezet képviselői között.
A Polgárjogi Alapítvány által felvázolt koncepció megtárgyalását ígérte Katona László, Kecskemét polgármestere, de határidőt és újabb találkozót nem jelölt meg. A tanácskozás a Kecskeméten felépülő cigányvárosrész tervét vitatta meg. Mint ismeretes, Gaál István, az Építők ’89 Kft. ügyvezető igazgatója néhány hónapja azzal a tervvel állt elő, hogy a kecskeméti börtön mellett lévő telekre 160, egyenként 40 négyzetméter alapterületű sorházlakást építene a város három cigánytelepén barakklakásokban élő romák számára.
Az építkezés során a szociálpolitikai kedvezmény, azaz a köznyelvben szocpolként élő támogatás mellett a város hozzájárulását is várnák, illetve a romák által felvett kölcsönöket is igénybe vennék. A vállalkozó az építés fejében megkapná a cigánytelepek helyét. Horváth Aladár, az RPA elnöke ismertette felméréseik eredményét.
Kiderült: a romák nagy részének nincs annyi gyereke, hogy igénybe vehetné a szociálpolitikai kedvezményt. Az alapítvány szerint az összeköltözésre váró romák között komoly ellentétek vannak, ez veszélyeztetné a későbbi békét az újonnan felépített városrészben, és a kiszemelt terület maximum negyven lakás felépítésére alkalmas.