Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Tesztelendő képviselők

Szeptemberben kezdődik a 211 új parlamenti képviselő átvilágítása - jelentette ki Hodászi Zoltán, az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrehozott bizottság elnöke. Az elmúlt négy év alatt a bizottság 600 ellenőrzést végzett.

A testület tagjai azt vizsgálták, hogy a törvény hatálya alá tartozó személyek nem voltak-e III/III-as ügynökök, vagy a nyilaskeresztes párt tagjai, illetve teljesítettek-e karhatalmi szolgálatot 1956-57-ben. „Fontos tisztséget betöltő személy” a köztársasági elnök, a kormány tagjai, a parlamenti képviselők, az állami televízió és rádió elnökei, és sokan mások. A vizsgálat tárgyát képező 600 esetből 20 és 30 közötti azon személyek száma, akiket a bizottság érintettnek talált. A törvény humánus jellegét hangsúlyozza, hogy a már nem „érintetlen” illetővel először a nyilvánosság kizárásával közlik az eredményt, és lehetőséget adnak neki a tisztségéről való önkéntes lemondásra. Amenynyiben él a lehetőséggel, semmilyen további szankciótól nem kell tartania. Aki viszont nem tesz eleget a vizsgálóbizottság diszkrét felhívásának, annak nevét nyilvánosságra hozzák. Az elmúlt években nyolc személy vált ismertté mint a törvény által érintett: Horn Gyula, Gál Zoltán, Szűrös Mátyás, Medgyessy Péter, Nyers Rezső, Csehák Judit, Vankó Magdolna és Keresztes K. Sándor. Az első hét személy szocialista, utóbbi kereszténydemokrata politikus. A lemondásra felszólítottak közül Horn, Gál és Szűrös az új parlamentnek is tagja, akárcsak a szintén ügynökmúltú, néhány évvel ezelőtt önmagát „leleplező” Csurka István. Őket a bizottság az Alkotmány értelmében újra fel fogja szólítani a lemondásra. Azok az érintettek, akik viszont a csendben távozást választották, két év elteltével minden további nélkül újra betölthetnek „egyes fontos tisztségeket”, hiszen az átvilágítási kötelezettség 2000 júniusától megszűnik.


A pártok jó része „bebiztosítva”, nehogy már a törvényhozói munka során derüljön ki az ügynöki múlt, előre nyilatkoztatták a jelöltjeiket. A legenyhébb az ilyen tortúra az MSZP-nél volt, ahol mindenkinek ki kellett töltenie egy olyan etikai és vagyoni nyilatkozatot, amiben vállalta, hogy a „jog és erkölcs” követelményeinek megfelel, de esetleges ügynöki múltra nem kérdeztek rá. Zalai Mária országos irodavezető szerint azért az etikai nyilatkozat többet jelent annál, hogy volt-e valaki ügynök vagy sem. A jelen kori MDF jelöltállítási kérdőíve a legszigorúbb: konkrétan rákérdez a múlt „homályos pontjaira”. Nevezetesen, hogy volt-e munkásőr, ügynök, avagy MSZMP-ben vezető beosztású tisztségviselő az országgyűlési képviselőjelölt.