Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
Váltságdíj papagájért

Mintegy harmincezer forintnak megfelelő összegű váltságdíjat követeltek Olaszországban egy Nikita névre hallgató arapapagájhölgyért. A papagájrablónak azonban nem volt szerencséje: a váltságdíj átadásakor fülön csípte a rendőrség. A húszéves fiú lopás és zsarolás vádjával kerül bíróság elé. Nikita az olasz sajtó jelentése szerint nagyon boldog volt, hogy hazakerült. A tojó a háromnapos távollét alatt eleinte depressziós és ijedt volt, de visszakerülve megszokott környezetébe hamar összeszedte magát, s boldogan fütyörészni és csevegni kezdett. A kék-sárga tollazatú, Dél-Amerikában honos, hosszú farkú papagáj múlt csütörtökön tűnt el gazdája lakásából. Az asszony újsághirdetés útján kereste kedvencét, s e hirdetésre jelentkezett a papagájrabló. (MTI)


Egér nagyságú majom

Német kutatók egér nagyságú új majomfajtát fedeztek fel Madagaszkáron. Az „egérmaki” szőre aranybarnás, testének felépítése kecses, rendkívül hosszú farka van, mindössze 60 gramm súlyú, és a világ legkisebb majmai közé tartozik - közölte pénteken a hannoveri állatorvosi főiskola. A kutatók szerint az „egérmaki” a madagaszkári őserdők bozótosaiban honos. Tápláléka rovarokból, gyümölcsökből és kisebb gerincesekből áll. Eddig csak háromféle „egérmakit” ismertek: a törpét, a szürkét és a vöröset. Az „egérmakikat” - sok más állathoz hasonlóan - kihalás fenyegeti életterük pusztulása miatt. (MTI)


Megúszta a távot

Az ausztrál Susie Maroney elsőként úszta át szerdán a Mexikót Kubával összekötő 170 kilométer széles Yucatan-szorost. A 23 éves úszónő 38 óra 25 perc alatt tette meg a távot, és hajnali 5 óra 3 perckor érte el Kuba partjait, a Las Tumbas fürdőhelyen. Segítőcsapata ketrecet vontatott körülötte, mely megoltalmazta úszás közben a medúzák és cápák hadától. A késő délután folyamán Maroney még mindig úgy nyilatkozott, hogy egy kicsit fáradtnak érzi magát: a Yucatan csatorna átúszása volt eddig a leginkább embert próbáló vállalkozása, mert a víz hullámzóbb volt, mint bármely eddigi úszása során. Tavaly szintén rekordot állított fel a Kuba és Florida közötti 118 mérföldes táv átúszásával, amit 24 óra 34 perc alatt tett meg. (USA Today)


Duey, a tékozló gólya

A Tennessee állambeli Knoxwill állatkertjébe visszatért a tékozló gólya. Duey, a hároméves fehérbegyű afrikai gólya éppen szabadgyakorlatait mutatta be az állatkert madár-show-ján, amikor a fészkeiket védő varjak elkergették. A fogságban felnőtt Duey eltűnése egyre inkább aggasztotta az állatkert tulajdonosait. Ekkor telefonált Glen Davis, aki elmondta, hogy Duey már három napja nála vendégeskedik, néhány mérföldre a Holston River-től. Az állatkert igazgatóhelyettese, Teresa Collins gyorsan a helyszínre sietett, és megpróbálta „rábírni” Duey-t, hogy szálljon vissza a ketrecébe. De ő úgy döntött, hogy még egy kicsit repkedni akar. Később Duey mégis hazatért a többi gólyához, Huey-hoz és Louie-hoz. „Nagyon jó formában van - mondta Collins -, egy pár nap pihenőt kap, hogy összeszedje magát, és kipihenje a távollét fáradalmait.” (USA Today)