Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Romario otthon marad


Footix, a franciaországi labdarúgó világbajnokság kabalafigurája egy belépőjegy kinagyított másolatával pozól a Stade de France stadionban. Neki jutott belépő Fotó: MTI

A csapatok már az utolsókat rúgják: jövő héten kezdetét veszi a század utolsó jelentős sporteseménye, a futball-világbajnokság. Szerdától a világ szeme tehát Franciaországon lesz.
Sajnos a nézők is kevesebbek lehetnek néhány világklasszis teljesítménnyel. Nem láthatjuk majd a brazil Romario góljait - mivel nem lesz Ronaldo-Romario csatársor -, az olasz Peruzzi védéseit, és az angol Gascoigne kitűnő átadásait (és ingyen-cirkuszát...).
Romario kiesése ellenére is
- aki sírva tudatta a világgal távolmaradását - kötelező a brazilok továbbjutása. A nyitómérkőzésen Brazília lép pályára Skóciával. A skótok várhatóan nagy küzdelmet vívnak a norvégokkal a továbbjutásért, míg Marokkónak nem sok sansza lehet. A csoport egyik érdekes meccse lehet a brazil-norvég, hiszen tavaly a skandinávok szakították meg a dél-amerikaiak hároméves veretlenségi sorozatát.
A B-csoportban az olaszok az abszolút favoritok (habár a héten kikaptak a svédektől), Chile várható a második helyre, de Ausztria még megnehezítheti a dolgukat. Kamerun lehet „a mérleg nyelve”: a három továbbjutásra esélyes csapat mérkőzése az afrikaiakkal sorsdöntővé válhat.
A második fordulóban egyébként akár össze is kerülhet Brazília és Olaszország, ám legkésőbb a nyolcaddöntőben találkozniuk kell.
A C-csoport simának tűnik: a házigazda franciák és a ’92-es Eb-győztes dánok az esélyesek. A D annál bonyolultabb. Itt mind a négy csapat győzhet, a spanyolok nagyon erősek, a bolgárok szép búcsút akarnak, míg Paraguay a második legerősebb dél-amerikaiként jutott ki a vb-re, Nigéria csapata pedig olimpiai bajnok volt.
Benelux államok továbblépését várják az E csoportban. A párharcba beleszólhat Mexikó is.
Az F csoportban szinte biztos továbbjutó lesz Németország és Jugoszlávia, ám ebben a csoportban várható az első forduló legizgalmasabb és legérdekesebb összecsapása. A jugó-német meccs háromesélyes, míg az Egyesült Államok-Irán meccs se semmi: állítólag az arabok már hónapok óta készülnek az amcsik elleni derbire.
A G csoport se rossz, három egyenlő esélyű csapat küzd a két továbbjutó helyért: Románia, Anglia és Kolumbia. Az angolokat még az se zavarja, hogy Gascoigne nem lesz ott a vb-n, mivel az edző, Glenn Hoddle nem hívta meg. Gazza erre holtrészegre itta magát, eszeveszetten sírt, és mindenbe belerúgott, ami a lába elé került.
Végül pedig a H-csoport. Itt is két nagy favorit van: Argentína, amely esélyes a végső győzelemre is, és Horvátország. Japán még beleszólhat a küzdelembe, ám a negyedikként résztvevő jamaicaiaknak erre túl nagy esélyük nincsen...


A vb sorsolása (a nyolcaddöntőbe a csoportok első két helyezettje jut tovább):

A
Brazília
Norvégia
Skócia
Marokkó

B
Olaszország
Chile
Ausztria
Kamerun

C
Franciaország
Dánia
Dél-Afrika
Szaúd-Arábia

D
Spanyolország
Bulgária
Paraguay
Nigéria

E
Hollandia
Belgium
Dél-Korea
Mexikó

F
Németország
Jugoszlávia
Egyesült Államok
Irán

G
Anglia
Románia
Kolumbia
Tunézia

H
Argentína
Horvátország
Japán
Jamaica