Vissza a tartalomjegyzékhez


Megbánta a doppingolást

Egy volt keletnémet úszónő szerdán közölte, doppingolás miatt visszaadja sportpályafutása alatt szerzett érmeit.
A mellúszó Carola Beraktschjan - lánykori nevén Nietschke - a Berlinben zajló dopping-perben tett tanúvallomása után jelentette be, hogy megszerzett érmeit visszaadja a Nemzetközi Úszószövetségnek (FINA), és kéri nevének törlését a hivatalos listákról. A jelenleg 36 éves sportolónő négy alkalommal volt világcsúcstartó, és a junior Európa-bajnoki cím többszöri megnyerése után az 1976-os olimpián a 200 méteres mellúszásban negyedik, az 1977-es Európa-bajnokságon a négyszer százas váltóval első, majd 100 méter mellen második lett.
A tanúvallomás utáni nyilatkozatában döntését azzal indokolta, hogy 13 éves korától kapott olyan tablettákat, amelyekről csak később sejtette, s most már pontosan tudja: hormonkészítmények voltak. Emellett rendszeresen kapott injekciókat is.
„Akkor azt mondták nekünk, hogy az edzés jobb elviselését segítő vitaminkészítményeket kapunk” - mondta az egykori úszónő. Közölte, hogy egy idő után gyanúsak voltak a tabletták, és eldobta őket, ha az edző éppen nem látta. Az injekciók után az izomzata jelentősen megerősödött. 1976-ban félórával a verseny előtt kapott injekciót, és ekkor úszta 100 méter mellen az 1:11.93 perces világrekordot. Kifejtette, hogy 1979-ben a tabletták és az injekciók nélkül próbált edzeni, de meg sem közelítette korábbi teljesítményét.
A perben, amelyben négy egykori keletnémet edző és két sportorvos ül a vádlottak padján, szerdán meghallgatták Heike Meyer - lánykori nevén Witt - gyorsúszónőt is, aki szintén kapott hormon tartalmú injekciókat a sportorvosoktól. (MTI)