Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABÓ M. KINGA
Interjú Majthényi Szabolcs Európa- és világbajnokkal

Barátságos, kedves fiatalember, sztárallűrök nélkül: egy ritka sport Európa- és világbajnoka.
- A vitorlázás kockázatos is tud lenni. Mindig sikerül úrrá lenned a helyzeten?
- Általában nyugodt tudok maradni. Edzőtáborozás alkalmával történt egy emlékezetes eset, Németországban. Kora nyári időjárás volt, elég erősen fújt a szél, és többször is fölborultunk a nyílt tengeren. Kevesen vitorláztak a vízen, nekünk pedig elgörbült az árbocunk. Csak hosszabb próbálkozás után tudtunk kivergődni a partra, bár nagyobb probléma nem történt. Ha - mondjuk - a kormányunk törik el, sokkal nehezebb helyzetben lettünk volna, de akkor nem gondoltunk a veszélyre, ifjonti hevességgel vágtunk neki. Nem szoktuk elveszteni a fejünket.
- Hogyan kezdtél el vitorlázni?
- Víz mellett nőttem fel, édesapám vitorlásedző volt, így csöppentem bele ebbe a sportba. Apámmal együtt költöztem egyesületről egyesületre, munkájával együtt a lakhelyeink is változtak: ahol ő edzősködött, én ott vitorláztam. Illetve síeltem, mivel síedzőként is tevékenykedett. Versenyszerűen már csak a vitorlázással foglalkozom, amatőr szinten még síelek, de ez már inkább nosztalgia.
- 1994-ben Ausztráliában világbajnokságot, 97-ben Spanyolországban Európa-bajnokságot nyertetek Domokos Andrással repülő hollandi osztályban. Mikor kezdtél el versenyezni?
- Az első versenyem 1979-ben volt, hétéves koromban. Akkor még Balatonfüreden vitorláztam, utána végigjártam a ranglétrát, mint mindenki.
- A vitorlázás nem olcsó mulatság, a versenyek szintén pénzbe kerülnek. Ki a támogatótok?
- 1992 óta a mi hajótípusunkat, a „repülő hollandit” már nem indítják az olimpiai versenyeken, így tőlünk is minden támogatást megvontak, illetve a szövetségnek olyan kevés pénze van, hogy az olimpiai osztályokra sem jut, tehát emiatt mindenki a saját pénzéből, illetve szponzori pénzekből próbál utazni, versenyezni. Mi leginkább kölcsönökből vagy saját zsebből utazunk, de jó eredmények elérése esetén ezek az összegek megtérülnek.
- Kik a szponzoraitok?
- Jelenleg a Mol szponzorál bennünket, az O’Neil pedig versenyruházatot biztosít, velük az idén is meghosszabbítjuk a szerződésünket.
- Sok versenyző indul egy-egy versenyen?
- Szerintem viszonylag kevés, régen sokkal többen voltunk, nagyobb volt mezőny. Most tíz-húsz hajó vitorlázik egy osztályban a korábbi hatvan helyett.
- Milyen kondi kell ehhez? Úgy tudom, felnőttként is el lehet kezdeni ezt a sportot.
- Az alapokat nem nehéz elsajátítani. Magas fokon űzni nehezebb, mert az ehhez megfelelő érzék hosszú idő alatt alakul ki. Hobbiszinten természetesen bármikor el lehet kezdeni. Ahhoz, hogy valaki elvitorlázgasson a Balatonon, elég jól megfogni két kézzel a kormányt. Az alapokat egy év alatt el lehet sajátítani. Ha versenyszerűen akarunk vitorlázni, jóval felkészültebbeknek kell lennünk.
- Mi történik, ha viharba kerültök?
- Erős szélben sokan félnek kimenni a vízre, nem szenvedik ezt az időjárást, de aki tart az erős széltől, nem lehet jó versenyző. Viharban is gyakorlatot kell szerezni, enélkül nem lehet egyenletesen jó teljesítményt nyújtani. Ha valaki fél, és csak a túlélésre számít, akkor biztos, hogy nem tudja a taktikáját megvalósítani. Van persze egy észszerű határ. A felszerelést is óvni kell, hiszen nincsen annyi pénzünk, hogy minden héten elgörbítsünk egy árbocot. A Balaton egyébként az effajta gyakorlatozáshoz nagyon sekély, külföldre kell utaznunk, ha nagy szélben akarunk vitorlázni.
- Mesélj a 94-es világbajnokságról, ahonnan bajnokként jöttetek haza!
- Ez emlékezetes volt, mert kölcsönhajóval és nem hivatalosan mentünk. Andrással ketten nekiindultunk, minden segítség nélkül. A módszer bevált, a mai napig így utazunk.
- Azóta teljesült egy régi álmotok...
- Igen, sikerült saját hajóra szert tenni.
- Tervek?
- Ugyanazokat a versenyeket fogjuk végigjárni, amelyeket eddig: Ausztriában, Olaszországban, aztán Hollandiában lesz a világbajnokság, a legvégén a magyar bajnokság következik szeptemberben. A versenyek áprilistól októberig tartanak. Az évadnyitó május 15-én van, az ünnepség a Balaton megkoszorúzásával kezdődik. Ez a vitorlásszövetség egyik legnagyobb rendezvénye, a legtöbb hajóosztály ekkor kezdi meg a versenyzést, és megindul a balatoni szezon.
- A vitorlázáson kívül mivel foglalkozol?
- Egy gyerekruha üzletet vezetünk az üzlettársammal, ezenkívül vitorlázást oktatok, és ha az időmbe belefér, futok, teniszezek, télen pedig síelek.
- Távolabbi terveid?
- A jövőben szeretnénk elindulni más olimpiai hajóosztályban is. Ez azonban nagy áldozatot kíván tőlünk, mind anyagilag, mind más területeken, mivel Andrásnak már családja van. Egyelőre az idei versenyeken való jó szereplés a cél.