Vissza a tartalomjegyzékhez

FIRNIGEL ÉVA
Ki a gyermeksztár gyilkosa

Évente csaknem kétezer gyermeket gyilkolnak meg az Egyesült Államokban, de egy eset sem foglalkoztatta úgy a közvéleményt és a sajtót, mint a hatéves JonBenet Ramsey halála. Most, másfél évvel a szörnyű gyilkosság után több tucat nyomozó, ügyész és kriminológus gyűlt össze megvizsgálni: a harmincezer különböző bizonyíték elég-e ahhoz, hogy az ügy bíróság elé kerüljön.

1996. december 26-án találták meg a Ramsey család borospincéjében a kislány megkötözött, brutálisan megvert holttestét. A gyanú szinte rögtön a szülőkre terelődött. Az amerikai sajtó ádáz hajtóvadászatot indított a Ramsey család ellen, „önmagát megnevezni nem kívánó, de a nyomozáshoz közel álló” forrásokra hivatkozva a legvadabb rágalmakat zúdították a fejükre, noha a szülők azóta is ártatlannak vallják magukat.
JonBenet Ramsey egy gazdag házaspár későn született szeme fénye volt. Édesanyja, az egykori Colorado szépe Patsy Ramsey korán elhatározta, hogy a gyönyörű kislány majd minden régen dédelgetett álmát megvalósítja. A kis JonBenetet már háromévesen „Kis Miss Colorado”-vá választották: számára megszokott volt, hogy fodrász göndöríti a haját, púdert, szemfestéket és rúzst kennek rá mindennap. Divatbemutatók sztárjaként óvoda helyett fotózásokra járt, készült a nagybetűs Életre. Édesanyja gondoskodott róla, hogy JonBenet felkészülten álljon a szakmaválasztás elé.
A sajtó közvélemény-formáló ereje és a lincshangulat ellenére, a nagy lendülettel indult nyomozás egy idő után megrekedt. Egymásnak ellentmondó közvetett bizonyítékokkal senkit nem lehet bíróság elé állítani, ha pedig az esküdtszék egyszer felmenti őket, soha többé nem állhatnak az ügyben vádlottként a bírák elé. Az ügyészségnek tehát biztosra kell mennie. A nyomozás új vezetőt kapott, és friss erővel láttak neki újravizsgálni mindent. Az összes szomszédot, ismerőst ismét kihallgatták. JonBenet bátyját, a 11 éves Burke-öt is meghallgatták tanúként, mivel a feltételezések szerint csak a család négy tagja tartózkodott a házban a gyilkosság éjszakáján. Burke-nek is tudnia kell valamit.
A rendőrség szerint két változat lehetséges az ügyben: valaki ismeretlen módon behatolt a házba (a ház körül a frissen esett hóban semmiféle nyomot nem találtak), vélhetőleg megerőszakolta, majd brutálisan, mégis teljes csöndben megölte a kislányt, elrejtette a holttestet, időt szánt rá, hogy írjon egy hosszú váltságdíjkérő levelet, majd elhagyta a házat, anélkül, hogy bárki is látta vagy hallotta volna. A másik lehetőség, hogy valaki a házban tartózkodók közül követte el a gyilkosságot.
Mind ez idáig egyik verziót sem tudták kielégítően bizonyítani. Talán most, a kétnapos tanácskozás után elindulhat a bírósági tárgyalás, amely vélhetően az O. J. Simpson-ügy óta nem látott méretekben fogja mozgósítani az amerikai médiát. Ezúttal talán az igazság is kiderül majd.