Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Visszavonulót fújt a Pentagon

Csendben megkezdődött az amerikai csapatok kivonása a Perzsa-öböl térségéből. A Pentagon tájékoztatása szerint júniusban mintegy felére csökkentik az év elején az iraki válság miatt összevont katonai erők létszámát. Miközben az amerikai közvélemény örömmel fogadja a „fiúk” hazatérését, megfigyelők a visszavonulásban az Egyesült Államok külpolitikai térvesztését vélik felfedezni.

Az Öböl-háború óta legnagyobb létszámú haderő sorakozott fel február közepén a nagyhatalmakkal „húzd meg- ereszd meg” játékot folytató Szaddám Huszeinnel szemben: nem kevesebb, mint 44 700 amerikai katona, 34 hadihajó és több mint 400 vadászrepülő és -bombázó gyűlt össze a térségben. A Pentagon most úgy döntött, hogy fokozatosan csökkenti a katonai jelenlétet, és június végére mindössze 18-20 ezer katona marad a Perzsa-öbölben, amely megfelel az iraki válság előtti készültségi szintnek.
Az utolsó pillanatban tető alá hozott februári megállapodás lehetővé tette a további ellenőrzéseket Irakban és elhárította a közvetlen háborús veszélyt, de Bagdad sikerként könyvelhette el, hogy nem az Egyesült Államokkal, hanem az ENSZ-főtitkárral, Kofi Annannal köthetett kompromisszumot. Szaddám Huszein elégedettségét az is növelhette, hogy Amerikának nem sikerült ismét felvonultatnia az 1991-es „nagykoalíciót” Irak ellen. A korábbi szövetségesek többségének elzárkózása érzékeny presztízsveszteséget jelentett Washington számára.
Az iraki konfliktus óta eltelt negyedév során az amerikai külpolitikát további fiaskók is érték. Az indiai és pakisztáni vezetőket még Clinton elnök többszöri telefonhívása sem tudta eltántorítani az atomrobbantásoktól. A gazdasági szankciókkal történő fenyegetés eredménytelennek látszik Irán esetében is: Moszkvában május közepén bejelentették, hogy fokozzák az iráni nukleáris programhoz nyújtott orosz támogatást. Az Egyesült Államok eközben úgy döntött, hogy az Európai Unió nyomásának engedve feloldja a terrorizmust támogató országokban befektető nagyvállalatokat sújtó kereskedelmi tilalmat, így a dél-iráni gázmezőkön 2 milliárd dolláros beruházást végző francia, orosz és maláj cégek a jövőben szabadon szállíthatnak amerikai cégeknek is.
A washingtoni diplomácia lendülete a mediterrán térségben is megrekedt. Többszöri közvetítési kísérlet ellenére nem sikerült kimozdítani a holtpontról az amerikai kezdeményezésre indult, ám időközben megrekedt izraeli-arab békefolyamatot. Nem látszik megegyezés a ciprusi rakétaválság ügyében sem: Richard Holbrook elnöki különmegbízott sem tudta rávenni a görög ciprióta vezetőket, hogy álljanak el a sziget északi részén az augusztusra tervezett orosz gyártmányú légvédelmi rakéták telepítésétől. Az Egyesült Államok világpolitikai vezető szerepét eddig is sok kihívás érte, az elmúlt hónapok fejleményei azonban azt mutatják: felgyorsult az átrendeződés a Franciaország, Oroszország, Kína és mások által sürgetett többpólusú világrend irányába.