Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Az elátkozott ország


Egy megdöbbent kislany áll elpusztult házuk romjai között az észak-afganisztáni Csavgani faluban Fotó: MTI

Újabb természeti katasztrófa sújtotta Afganisztánt. A nagy erejű földrengés több falvat tett a földdel egyenlővé, legalább négyezer ember halálát okozva ezzel Afganisztán északi részén.
Az ez év februárjában bekövetkezett földrengés után Afganisztánban ismét nagy erővel mozdult meg a föld. A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés az ország északi részét, a Rusztak-térséget sújtotta, és legalább nyolc falvat törölt el a föld színéről. A legutóbbi rengés is, amely a Richter-skála szerint 6,1 erősségű volt, a hegyvidéki, a tálibokkal szembenálló csoportok által ellenőrzött északi térségben történt. A mentést nehezíti, hogy a Vöröskereszt számára csak három helikopter áll rendelkezésre, amelyek állandóan ingázva igyekeznek a sebesülteket elszállítani. Ennek következtében viszont a mentőalakulatok nem tudnak kellő mennyiségű élelmiszerkészletet és vizet szállítani a szomjazó és éhező katasztrófasújtotta afgán falvaknak.
A mentőhelikopterek a pakisztáni Fajszábádból szállnak fel, de a folyamatos esőzések miatt le kellett állítani a működő járatokat is - közölte a CNN amerikai hírcsatorna. Afganisztánt az elmúlt két évtizedben szinte egyik csapás érte a másik után. A 18 évvel ezelőtt bevonuló Vörös Hadsereggel folytatott véres harcokat követően szovjetbarát kormányok igazgatták az országot, míg 1996 szeptemberétől a muzulmán szélsőséges tálibok vették át az irányítást Kabulban. Az elűzött kormányhoz hű erők a tádzsikisztáni határhoz közeli térségből állnak ellen a tálib milicistáknak. A mentési akcióban a tálib kormány azért sem hajlandó részt venni, mert a természeti katasztrófa az ellenük harcoló csoportok által elfoglalt területet érte. A válsághelyzet semmiféle közös összefogást nem eredményezett a harcoló felek között, sőt a héten Kabul polgári célra használt repülőterére és egy sűrűn lakott negyedére több rövid hatósugarú rakétát is kilőttek, feltehetőleg kormányellenes erők - jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters és az AFP.