Vissza a tartalomjegyzékhez

BURIK GÉZA
Atommáglya Mohiban

A szlovákiai Mohiban a Meciar-kormány szándéka szerint néhány nap múlva beindítják az egyes számú erőművi blokkot. Ratislav Petrech - a mohi atomerőmű szóvivője - nyilatkozata szerint minden készen áll a fűtőelemek aktiválására. A szóvivő ugyanakkor nem szólt a beindítás időpontjáról. A mohi erőmű félelmeket kelt, s ez Ausztriában észlelhető a leginkább, de Magyarországon is növekszik az ellenzők tábora. A bécsi Neue Kronen Zeitung szerint Ausztria szövetségesre talált Magyarországban a mohi atomerőmű elleni küzdelemben.
Az atomerőmű tervezett beindítása azért vált ki félelmeket, mert a reaktor a csernobili erőműhöz hasonló típusú. Bár az erőmű vezérlő alrendszereit a német Siemens cég szállította, sokan attól tartanak, hogy az emberi tényező - a gondatlanság - miatt Európa szívében egy újabb csernobili katasztrófa fordulhat elő.
Az évek óta látványosan szorosabbra fűződő orosz- szlovák kapcsolatok eredményei mind kézzelfoghatóbbak. Szlovákia teljes mértékben átkerült az orosz térfélre azzal, hogy nem hívták meg a NATO-bővítés első körébe, és nem kapott meghívást az Európai Unióba sem. A szlovák elnökválasztásokon Borisz Jelcin Vladimír Meciar győzelmében érdekelt, hiszen csak így növelheti befolyását az országban. Jelcin elnök nyilatkozata szerint Oroszország akár 15 évig is hajlandó biztosítani a kőolaj-utánpótlást Szlovákia számára. Moszkva így létfontosságú köldökzsinórrá válhat a botladozó szlovák gazdaság számára, miközben Pozsony és az Európai Unió között a kapcsolatok a mélypontra süllyedtek.