Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Montenegró: szemben Belgráddal

Montenegró fél éven belül a második választáson mondott nemet Slobodan Milosevic elnök Jugoszláviájára. Alig értek véget a montenegrói parlamenti választások, Miodrag Vukovic miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kisebbik jugoszláv tagköztársaság törvénytelennek tekinti a szövetségi kormányt és parlamentet.


Milo Djukanovic. „Éljünk jobban”! Fotó: MTI

A Montenegróban lezajlott választások még korántsem jelentik a demokráciáért vívott küzdelem utolsó állomását - állítja Milo Djukanovic, a választásokon győztes reformpárti politikus. Kis-Jugoszlávia számára Montenegró az egyetlen kijárat az Adriai-tenger felé, így Belgrád aggodalommal figyeli a tagköztársaság önállósodását.
A durva hangnemű kampányt követően a győztes „Éljünk jobban!” hárompárti koalíció a mandátumok több mint felét szerezte meg a 78 fős montenegrói törvényhozásban. A pártszövetség vezetői szorgalmazzák a szövetségi szintű választások megrendezését, hiszen ez megoldhatná Jugoszlávia alkotmányos válságát is.
„Milosevicnek választania kell: vagy továbbra is keményfejű marad, s figyelmen kívül hagyja a montenegrói nép akaratát, vagy elkezd civilizált módon viselkedni” - nyilatkozta Djukanovic a Szabad Európa Rádiónak.
Időközben tovább folytatódnak a harcok Jugoszlávia déli tartományában, Koszovóban. Belgrádi jelentések szerint a szerb alakulatok a nyugat-koszovói „terroristafészkek” ellen intéztek támadást a héten.
A harcokban mintegy negyven ember vesztette életét. ENSZ-diplomaták jelentése szerint a polgári lakosság mészárlása folyik a területen. A hétvége óta koszovói albánok százai menekülnek Albániába, s egy menekült szerint további ötvenezer albán kényszerült lakhelye elhagyására. Az albán televízió egy kétezer lakosú város lerombolásáról számolt be. Belgrádi lapértesülés szerint száz olyan szerb rendőrt bocsátottak el, akik megtagadták a harcot Jugoszlávia déli tartományában. A hónapok óta húzódó válság során folyamatosan nő a Belgrádtól való elszakadásra törekvő Albán Felszabadítási Hadsereg létszáma és befolyása, míg a mérsékelt koszovói vezető, Ibrahim Rugova pozíciója jelentősen meggyengült a szerbekkel folytatott tárgyalásokon.