Vissza a tartalomjegyzékhez

HECKEL ANDREA-TÜNDE
Napirenden a kolozsvári egyetemalapítás

A magyarországi választások után egy héttel az RMDSZ törvényjavaslatot nyújtott be egy önálló kolozsvári magyar egyetem létrehozására. A kezdeményezés „sokkolóan” hatott a román kormányra, amelyben többen attól tartanak, hogy az új budapesti kormány támogatásával az RMDSZ a jövőben kevésbé hajlik a kompromisszumok keresésére.

Az eredetileg Kolozsváron működő egyetemet még a kommunista rendszer szüntette meg, így csökkentve a magyar ajkú lakosságnak anyanyelvén történő továbbtanulási lehetőségeit. Mindez része volt az asszimilációs politikának. A rendszerváltás után a magyar kisebbség sok ígéretet kapott a magyar nyelvű oktatás visszaállítására. Eltelt nyolc év, és az ígéretekből mindössze egy kompromisszumos megoldás maradt: a Babes-Bolyai egyetem. A remény azonban nem szűnt meg, hogy mégis sikerül létrehozni egy önálló magyar egyetemet.
Az RMDSZ javaslata nagy port kavart a román politikai életben. Bár az 1996-os kormányprogram világosan rendelkezik az anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogról, az új kormányprogram pedig tételesen kimondja a „multikulturális egyetemek” támogatását és az önálló anyanyelvű egyetemi intézmények létrehozását, most amikor ez konkrét kérés formájában fogalmazódott meg, nagyon sokan nemtetszésüknek adtak hangot.
A kormányon belül újból a „kompromisszumos” taktikázás lépett életbe. Petre Roman a multikulturális megoldást szorgalmazza, míg Andrei Marga oktatási miniszter a fiatalok etnikai alapú elkülönítésére hívja fel a figyelmet. A szélsőséges nacionalisták felháborodva reagáltak, és kijelentették: „A jobboldal budapesti győzelmén felbátorodva a magyar etnikum nem akar többé kompromiszszumokat: az RMDSZ-t megbízták, hogy hozza létre az állami magyar egyetemet. A romániai magyarok hangja most erősebb és határozottabb, mivel hátuk mögött tudják Orbán Viktort és pártját.”