Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT
Elnökválasztás Ecuadorban

Ecuadorban a vasárnap tartott elnökválasztáson a kereszténydemokraták jelöltje, Jamil Mahuad quitói polgármester kapta a legtöbb szavazatot ellenfelével, a banánmágnás Alvaro Noboával szemben. A két rivális szinte rögtön a szavazás befejeztével vádaskodni kezdett. Mivel nem volt meg az 50 százalékos részvételi arány, a legesélyesebbeknek július 12-én ismét meg kell mérkőzniük egymással az elnöki poszt elnyeréséért.


Szaddám lánya fut a milliók után

Szaddám Huszein lánya megkezdte a nyomozást az után a pénz után, amelyet volt férje, a néhai Szaddám Kamel menekített ki az országból és helyezett letétbe egy jordániai bankban röviddel azután, hogy a sivatagon át testvérével együtt megszökött Irakból. Kamel - együtt menekülő - bátyja szintén Szaddám Huszein veje volt, miután az elnök idősebb lányát vette el. A két férfi 1995 augusztusában hagyta el az országot azzal a céllal, hogy leleplezik és megdöntik apósuk uralmát. A Jordániába száműzött iraki ellenzékiek szerint azonban vér tapadt a kezükhöz, ezért nem kívántak együttműködni velük, ami némileg érthető, hiszen Kamel közismerten a második ember volt az országban. Szaddám Huszein bűnbocsánatot ígért nekik, ezért a két emigráns 1996 elején visszatért Bagdadba. Röviddel ezután állítólag feldühödött családtagjaik végeztek velük. Szaddám lányai, Rana és Raghad azóta háziőrizetben vannak, Rana most innen próbálja megszerezni a kamatokat férje pénze után. Az iraki kormányzat szintén kutatást folytat, hogy megtalálja azt a több mint egymilliárd dollárt, amit Kamel bankokban helyezett el a világ minden táján.


Újabb áldozatok Algériában

Egy mentőautó három utasát mészárolták le szélsőséges iszlám felkelők Algírtól délre vasárnap. Színlelt forgalmi akadállyal, rendőrnek álcázva magukat kényszerítették az út szélére a mentőt, hogy azután vezetőjének elvágják a torkát, az ápolónőt és a súlyos autóbalesetet szenvedett sebesültet pedig egyszerűen lelőjék. Az 1992 óta tartó erőszakhullám már több mint 65 ezer áldozatot követelt Algériában.


Izraeli-szír találkozó az USA-ban

Amerikai forrásokból megerősítették, hogy Izrael és Szíria képviselői hétfőn nem hivatalos konzultációkat folytattak a houstoni James Baker Intézet égisze alatt a két éve megrekedt béketárgyalások felújításának lehetőségéről. Edward Djerejian, az intézet igazgatója - az Egyesült Államok volt szíriai és izraeli nagykövete - közölte, hogy ő szervezte a nem hivatalos találkozót, amelyen részt vett James Baker volt külügyminiszter is.


Butler bizonyítékai Irak ellen

Richard Butler, az iraki leszerelést ellenőrző ENSZ-bizottság (UNSCOM) vezetője szerdán dokumentumokat mutatott be a Biztonsági Tanács tagjainak, amelyek azt bizonyítják, hogy Irak továbbra is fegyvereket rejteget. Butler fényképeket és térképeket tárt a tagok elé. Bill Richardson amerikai ENSZ-nagykövet szerint az UNSCOM dokumentumaival porig rombolta Irak szavahihetőségét. Bagdadnak az amerikai diplomata szerint még hosszú utat kell megtennie annak érdekében, hogy a gazdasági szankciókat megszüntethessék vele szemben.


Orosz-üzbég harc az iszlám radikalizmus ellen

Szergej Sztyepasin orosz és Zakirzson Almatov üzbég belügyminiszter csütörtökön megállapodott abban, hogy országaik közös testületet hoznak létre az iszlám radikalizmus elleni fellépés összehangolására. Mind Oroszországban, mind Üzbegisztánban veszélyesnek ítélik az ország biztonságára nézve a vahabita vallásnak, a szunnita iszlám konzervatív irányzatának a térnyerését az Észak-Kaukázusban, valamint Csecsenföld és Dagesztán térségében.