Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Budapest jobbra fordul

Nincs szó antiszemita fordulatról, de a mintegy százezer fős magyarországi zsidóság aggodalommal figyeli a választások után kialakult helyzetet - írja a Haarec című izraeli napilap „Budapest jobbra fordul” címmel megjelent tudósításában: „A második világháborús emlékek - amikor a deportálást rendőrök, állami alkalmazottak és önkéntesek hajtották végre - még elevenen élnek.
A „kezdetben szocialista irányzatú, mára középpárttá vált” Fidesznek szüksége van koalíciós partnerekre - véli az izraeli lap, amely emlékeztet arra: Orbán Viktor saját kezdeményezésére találkozott a zsidó hitközség vezetőivel, és megígérte, hogy be fogják tartani az előző kormány által kötött egyezményeket, s a még életben lévő mintegy 20 ezer holocaust-túlélő élete végéig kártérítést kap. Orbán biztosította a zsidó vezetőket, hogy nem fog Csurka Istvánnal és pártjával együttműködni, „de az FKGP vezetőségében is vannak antiszemitizmusra hajló személyiségek”.
A Haarec úgy értesült, hogy a zsidók hazatelepülését támogató szervezet, a Szochnut budapesti irodájában a választások óta megnőtt az Izraelbe való kivándorlás iránt érdeklődők száma. Magyarország ebben az évszázadban már olyan kiválóságokat veszített a zsidó emigráció miatt, mint Teller Ede, Neumann János, a milliárdos Soros György, vagy az Intel alapítója, Andrew Groove.
Zsidó körökben csöndes vita zajlik arról, hogyan kellene nyilvánosan állást foglalni a szélsőjobb előretörése ellen. A Mazsihisz kérte a bíróságtól: tiltsa meg a Szabó Albert-féle fasiszta párt indulását a választásokon. Bár ezt a követelést elutasították, a Népjóléti Szövetség elenyésző számú szavazatot kapott.
Idősebb zsidó vezetők figyelmeztettek: nem kell eltúlozni a jobbra történő elmozdulást. Egy nyilvános kampány az antiszemitizmus ellen csak a régi és az új antiszemitákat buzdítaná föl, és reflektorfénybe állítaná a zsidókat. A Haarec Zoltai Gusztávot idézi, aki szerint mint vallási szervezetnek, nincs mitől félniük: „Nem avatkoztunk be eddig sem a politikába, a jövőben sem akarunk.” Ennek ellenére a hitközségben vannak olyanok a fiatalok körében, akik szerint nincs ok kerülni a témát: „A hallgatás csak az antiszemita köröket bátorítja.” (K. P.)