Vissza a tartalomjegyzékhez

BOR GABRIELLA, a New York Broker elemzője
Visszatért a bizalom a külföldiek még várnak

Az elmúlt hét második felében a közelmúltban közel 25 százalékos korrekciót elszenvedő részvénypiac úgy tűnik, hogy elérte a mélypontját. A piac alján rövid időre stabilizálódó árfolyamok az átmeneti megnyugvást követően dinamikus emelkedésbe kezdtek. A tőzsde pünkösdhétfői zárva tartása után egyértelműen visszatért a bizalom és ezzel egy időben a vásárlók is megjelentek a parketten, és ez kedden 120 pontos - szerdán pedig több mint 500 pontos index-emelkedést vont maga után. A hivatalos index így egy hét alatt közel 600 ponttal erősödött, szerdán 7718 ponton zárt. A forgalom átlagosnak mondható, a vásárlási kedv egyelőre még visszafogott, bár a közeljövőben további erősödés prognosztizálható. A piac lefelé mozgása korlátozott, a részvények többsége a jelenlegi árakon meglehetősen alulértékelt, és így a vásárlók megjelenésére számíthatunk az alacsonyabb árszinteken. A bizonytalanság kétoldalú - egyrészt a belpolitikai okok, másrészt pedig a nemzetközi (elsősorban orosz) helyzet kiéleződése készteti kivárásra a befektetőket.
Az orosz tőzsde hétfői 12 százalékos zuhanását a budapesti piac „átaludta”, kedden pedig egy ugyanilyen mértékű felfelé mozgást regisztrálhattunk. A Moody’s pénteki Oroszországot érintő leminősítése igen érzékenyen érintette a befektetőket, azonban a pénzügyi problémák megoldására tett első kísérleteket pozitívan fogadták. Egyelőre még kérdéses, hogy Moszkva rendkívüli támogatást kér-e a nagyhatalmaktól, vagy bankokhoz fordul hitelért. Az IMF-fel folytatott tárgyalások mindenesetre biztatóak, valószínű, hogy a soron következő 700 millió dolláros hitelrészlet folyósítása a hónap végéig megtörténik.
Ez, ha végleges megoldást nem is ad, de átmenetileg megnyugtatja a befektetőket. A rubel iránti bizalmat a jegybank a refinanszírozási kamatláb megemelésével állította helyre, a folyamatos pénzpiaci beavatkozás az elmúlt két hétben mintegy 1,5 millió dollárt emésztett fel. A magas kamatok miatt a külföldi tőke az államkötvénypiacon keres helyet magának, a részvénypiacról kiáramló pénzek pedig a tőzsdén árfolyamesést idéznek elő. A stabilitás viszszaállítása elsődleges, a külső segítség elengedhetetlen. Az időben való fellépés már csak azért is sürgető, mert a rubel leértékelésével a külföldiek maradék bizalma is eltűnik, és ez további tőkekivonást eredményezne.
A belpolitikai bizonytalanság megmaradt a választások végleges eredményének ismeretében is. A külföldi befektetők várhatóan mindaddig parkolópályán maradnak, amíg a stabil kormány össze nem áll. Ezután a befektetők a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseire figyelnek majd, ugyanis maguknak a vállalatoknak a gazdálkodása nagyban függ ezen lépésektől.
A legnagyobb árfolyam-emelkedést a korábban legnagyobb árfolyam-csökkenést elszenvedő részvények produkálták, a TVK-ra a múlt héten még 3300 forint közelében is akadt eladó, szerdán pedig már 3800 forinton állt a zárásban. A MOL-papírok 5550 Forint-ig emelkedtek, a Richter 19 ezer 600 forinton zárt. A Matáv-részvényeket a szerdai zárásban 1305 forinton keresték, az OTP részvényekért 10 005 forintot voltak hajlandók megadni.