Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Szabad a vásár

A korrupció elharapózása és a szigorú törvények hiánya következtében Románia a csempészek paradicsomává vált, ahol a maffia már nyolc éve büntetlenül garázdálkodik - írta május végén a francia AFP.

A csempészáruk skálája évről évre bővül: kábítószer, cigaretta, alkohol, kávé, fegyver, radioaktív anyagok, sőt helikopterek is előfordulnak. Az ismertté vált esetek száma az 1990-es 46-ról az 1997. évre 2000-re emelkedett, azaz mintegy 4250 százalékos volt a növekedés. A rendőrség által lefoglalt tételek azonban csupán a csempészett árumenynyiség tíz százalékát jelentik. Parlamenti források szerint különböző nemzetközi maffiahálózatok, közöttük libanoniak, ádáz harcot folytatnak a román piac cigarettával, illetve más termékekkel való ellátása feletti ellenőrzésért.
„A jelenlegi hatalom civil és katonai vezetői a háttérből irányítják az efféle ügyeket” - állította az AFP-nek nyilatkozva Radu Timofte ellenzéki szenátor, a parlament védelmi bizottságának alelnöke. A szenátor olyan dokumentumok létezéséről is tudni vél, amelyek szerint az ügybe Emil Constantinescu államfő rokonai is belekeveredtek. Egy másik csempészési ügy, amelyre nemrégiben derült fény, még Ion Iliescu elnöksége idejére vet árnyat: 1996 februárja és novembere között mintegy 15 millió dollár értékben több tonna cigarettát csempésztek Románián keresztül Nyugat-Európába (Olaszországba, Svájcba és Spanyolországba). A román sajtó szerint az üzletből származó haszon állítólag az Iliescu vezette Romániai Szociális Demokrácia Pártjának kasszájába vándorolt.