Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY ERIKA
A BUX rejtelmei II.

Mint az előző írásunkban részletesen kifejtettük, a BUX a részvényárfolyamok alakulásának tendenciáját mutatja 20 olyan részvény árfolyamának és forgalmának alapján, melyek megfelelően reprezentálják a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvényeket. A BÉT-en több szekció működik, például állampapír, részvény, határidős, vagy derivatív piacok.
A BUX-szal a derivatív piacon találkozhatunk ismét, itt már, mint tőzsdei termék, melyre üzleteket lehet kötni. A tőzsdei üzletmenet kezelhetősége érdekében kötés-egységeket - úgynevezett kontraktusokat - határoztak meg. Ez jelen esetben a BUX értéke x 100 forint. Erre, vagy ennek egész számú többszöröseire lehet üzletet kötni. Hat időpont (határidő) áll rendelkezésre, melyek tárgy év március, június, szeptember, december, illetve következő év június és december. Az ezekre az időpontokra kialakult elszámoló árak tükrözik a befektetők jövőbeni várakozásait a részvényárfolyamok alakulására vonatkozóan. Azok vehetnek részt a kereskedésben - természetesen csak tőzsdetag brókercég útján - akik teljesítik az alapvető pénzügyi feltételeket. Kétféle letét képzése szükséges:
1. alapletét: állampapírban tartható összeg, így addig is kamatozik, amíg fedezetként zárolva tartják.
2. változó letét: készpénz
A letétek előnye, hogy viszonylag kis összeggel, nagy értékű üzleteket lehet kötni, például a Budapest Értékpapír és Befektetési Rt-nél jelenleg az idei lejáratokra 80.000 forint értékű alap és 40.000 forint változó letét, a jövő évi lejáratokra pedig 90.000 forint alap és 50.000 forint változó letét szükséges kontraktusonként. A letétek az árfolyam-ingadozások finanszírozására szolgálnak egy esetleges kedvezőtlen árfolyam alakulás esetén. Természetesen, ha a pozíció zárásakor az ügyfél nyereséget könyvel el úgy mindkét letétet is visszakapja.
Pozíció nyitása bizonyos számú kontraktus vételét vagy eladását jelenti egy kialkudott jövőbeli áron. E pozíció zárása kétféle módon lehetséges, vagy a lejárat bekövetkeztekor történő végelszámolással, vagy egy ellenkező irányú azonos lejáratú pozíció létesítésével. Az első esetben az üzletkötés árfolyamát és a lejárati elszámoló árat hasonlítja össze, és ezek különbségével számol el egymással a megbízó és a bróker. A második esetben a pozíció vételi és eladási árfolyamának különbsége az elszámolás alapja, ezt írják jóvá vagy szedik be a megbízó számlájáról.
Igen jelentős azoknak a társaságoknak, illetve magánszemélyeknek a száma, akik spekulációs céllal kötnek üzletet a hazai tőzsdén. Ők abban érdekeltek, hogy az árfolyam mindig mozogjon valamilyen irányba, ezt igyekeznek kihasználni, mind nagyobb haszonra törekedve és persze sokszor veszteségeket is elszenvedve. Szerepük rendkívül fontos a határidős piacok életében, mert biztosítják a folyamatos kereskedést.
BUX-ra azonban nemcsak spekulációs, hanem fedezeti céllal is kötnek üzletet, ha a részvényvásárlás kockázatát csökkenteni kívánják.