Vissza a tartalomjegyzékhez

MOLNÁR LÁSZLÓ
Szakszervezeti flört

Főcze Lajos, az Autonóm Szakszervetek Szövetségének elnöke és Borsik János társelnök közös sajtótájékoztatójukon kifejtették: mély hallgatás - ahogy egyikőjük fogalmazott: „kriptacsend” - veszi körül mostanában a szakszervezeteket. Fontosnak érzik hogy ez megváltozzon és mint Főcze elmondta: szükséges, hogy a leendő kormány és a szociális partnerek kapcsolata intézményes keretek közötti párbeszéden alapuljon. Fontosnak tartják azt is, hogy az új kabinet kinyilvánítsa: elismeri az elődje által kötött szociális megállapodásokat. Nem helyeslik a társadalombiztosítás parlamenti felügyeletét, s hitet tesznek az önkormányzati rendszer mellett. Ragaszkodnak ahhoz, hogy az új kormányzati struktúrában megfelelő szinten kezeljék a munkaügyet. Bár - mint elhangzott - nem ragaszkodnak minisztériumhoz, a lényeg az, hogy rendelkezzen döntési jogkörrel az ezen ügyekkel foglakozó hivatal.
Egy másik témával kapcsolatban - aminek a sokatmondó Válás házasság előtt? címet adták - Borsik János társelnök, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezetője ismertette az Autonómok álláspontját, miszerint nem lesz házasság, azaz egybeolvadás a Liga szakszervezeti tömörüléssel. Ezzel több hónapos tárgyalások végére tettek pontot. Arra a hírre, hogy Orbán Viktor elfogadta a Liga - a munkaügyi tárca várományosa, a Liga alapítója, Őry Csaba - meghívását küldöttgyűlésükre, úgy reagáltak: nem gondolják hogy a régi politikai kapcsolatok rehabilitálásáról lenne szó. Mindenesetre rendkívül kíváncsiak a leendő kormány szakszervezeti programjára, munkaügyi koncepciójára, és örvendetesnek tartják hogy a leendő kormányfő kilép a szakszervezeti nyilvánosság elé.


Az Autonómok bejelentése azért is volt meglepő, mert sokan elkönyvelték a Ligával való fúziót, amit a közelgő üzemi tanácsi választások miatt egyfajta kényszerként emlegettek. Megdöbbenést okozott a bejelentés időpontja is: a napokban a „ligás” Őry Csabáról egy miniszteri poszt várományosaként tettek említést. Ez azért is érdekes, mert Hegedűs Gyula, a Liga elnöke a közelmúltban egyértelműen a Fidesz mellett tört lándzsát az egészségbiztosítási önkormányzatok megszüntetése kérdéskörében. Az Autonómok siettek leszögezni sajtótájékoztatójukon: ők mindig a pártsemleges szakszervezeti munka hívei voltak és lesznek, s nem értenek egyet az utóbbi megszüntetésére irányuló szándékokkal. A héten Sándor László, a szocialistákkal választási szövetséget kötő MSZOSZ vezetője is az úgynevezett tb-önkormányzatok megszüntetése ellen emelte fel szavát. Tehát láthatóan - változó politikai vonzások miatt - továbbra sem jön létre a szakszervezetisek részéről óhajként többször elhangzott „egység” időszaka. (H. Zs.)