Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Női szakasz

Az első női tiszti szakaszt - 27 hölgyet - augusztus 20-án bocsátja ki a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola: többek között pénzügyi, híradós és informatikai szakon - mondta Sajner Gyula, a Magyar Honvédség szóvivője. Az érettségi után egyre több fiatal nő iratkozik be tiszt-, illetve tiszthelyettesképző, felsőfokú katonai szakiskolába. Hamarosan lövészeket, tüzéreket és felderítőket is képeznek a nők köréből. A honvédség a szentendrei szakképző iskolájában idén először indít mintegy 20 hölgy részére ilyen jellegű tiszthelyettesképzést. Jelenleg 2416 nő szolgál a hadseregben, többségük tiszthelyettesi beosztásban. Tisztként 461-en tevékenykednek, legtöbbjük százados vagy őrnagy rendfokozatban. (MTI)


Igazolványcsere - adóssággal

Az utóbbi időben egyre több személyi igazolványt lopnak Komárom-Esztergom megyében. Valószínű, hogy több csapat specializálódott erre a „szakmára”. Így hát a módszerek is sokfélék. A legkedveltebbek közé tartozik a szórakozóhelyeken őrizetlenül hagyott zakókból, kabátokból, vagy táskákból kilopni az igazolványokat. Egy másik hatékony módszer, hogy félig ittas, de még ital után vágyó emberektől némi anyagi ellenszolgáltatás fejében „kölcsönkérik” a személyit. A lopást követő hetekben, hónapokban az eltulajdonított igazolványok tulajdonosai a különféle telefontársaságoktól tetemes, százezer forintos számlát kaptak. Tatabányán száznál több ilyen ügyre derült fény. (MTI)


Vakációzó méhek a fővárosban

Kisebb riadalmat keltettek a főváros különböző pontjain csütörtökön délelőtt feltűnt méhcsaládok, amelyeket a fővárosi tűzoltók speciális egységei fogtak be - tájékoztatta az MTI-t a tűzoltóság ügyeletese. Mint elmondta: a délelőtt folyamán kétszer kellett a tűzoltóknak kivonulni méhrajok befogásához. Először a főváros I. kerületében, a Fő utcában lévő Total benzinkúttal szembeni bokorról kellett a méheket eltávolítani. Valamivel később a XIX. kerületből érkezett hívás, miszerint, a Hunyadi mozihoz közel, az egyik fán telepedtek meg eltévedt méhek. Ezeket szintén befogták és elszállították a helyszínről. A tűzoltóság ügyeletese elmondta: a méhrajok feltűnése nem alaptalanul vált ki riadalmat az emberekből, mivel a rovarok akár komoly sérüléseket is okozhatnak csípéseikkel. (MTI)


Zsebben maradt hitelek

Különösen nagy kárt okozó csalás alapos gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy hódmezővásárhelyi, valamint egy szegedi lakos ellen a rendőrség. A hódmezővásárhelyi Nagy Miklós vállalkozása finanszírozására rövid lejáratú hiteleket vett fel pénzintézetektől és magánszemélyektől. A vállalkozás valójában nem is működött. A kölcsönöket nem fizette vissza, a fedezetül felajánlott ingatlanok pedig nem a sajátjai voltak. Egyéb vagyontárgyakat egyszerre több hitelezőjének is felkínált. Összesen 93 millió forinttal maradt adós. A szegedi Lakatos Zoltán a vizsgálat adatai szerint hasonló módszerrel és célra kért kölcsönöket magánszemélyektől még 1989 és 1996 között. Az ő tartozása 32 millió forint. Mindkét férfit elfogatóparanccsal körözik. (MTI)