Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Elmaradt a megbánás

Alig tanúsított megbánást az a két tinédzser lány, akik tavaly kegyetlenül megöltek egy taxis férfit. Általános megdöbbenést keltett, hogy az általuk ismert áldozat felé érzelmi megnyilatkozásuk mindössze ennyi volt: „Kár, hogy így halt meg.” A gyereklányok rendezetlen családi viszonyok között éltek.

Mint ismeretes, a 13 éves Diana és Andrea tavaly november 20-án házhoz rendelt egy taxit. A megadott úti cél előtt egy eldugott helyen viszont megállíttatták az autót. A sofőrt kicsalták a kocsiból, és egy előre elkészített vízzel töltött félliteres műanyag kóláspalackkal tarkón ütötték, majd megrugdosták. Ezután avarral eltemették, s magára hagyták a még lélegző áldozatukat, majd elvitték a kocsiját. Egy rendőrjárőr lett figyelmes a bizonytalanul vezetett autóra. A ruhájukra került vér és egyéb gyanús körülmények miatt előállították a gyerekeket, akik ezután bevallották tettüket. A taxis időközben belehalt sérüléseibe.
Az ezt követő kihallgatásokon a gyerekek az eseményeket szenvtelenül és olyan tárgyilagosan adták elő, mintha egy mozifilmet mesélnének a barátnőiknek. Mint kiderült: tervet készítettek a kocsi megszerzésére. A „bevételből” ruhákat kívántak vásárolni, illetve szórakozni akartak, valamint felnőttségüket igazoló iratokat akartak szerezni. Jellemző, hogy a gyilkosság után az volt a tervük, hogy a megszerzett autóval elmennek az egyik bevásárló központhoz, hogy barátaiknak megmutassák: „feltörtek”. A terv része volt a gyilkosság is, melyet egy esetben el is próbáltak.
A nyomozás során az is kiderült, hogy a családi háttérrel mindkét gyermek esetében gond volt. Diana, a gyilkosság értelmi szerzőjének szülei rokkantnyugdíjból éltek, igen szegényesen. Andrea, a társtettes ellenben anyagilag jól szituált családban nevelkedett, viszont szülei elváltak. Egy másfél szobás lakás felett viaskodtak, melyben lányuknak egy galériát rendeztek be.
Iskolai eredményük vagy szabadidős programjaik kapcsán a gyermekek elszámoltatására egyik családban sem igen került sor. A rendőrséggel is találkoztak már eddigi életük során: egyikük anyjának munkahelyéről több százezer forintot loptak el. Mivel azonban gyermekkorúak voltak, mindezt nem követte hivatalos retorzió.
Nem voltak jó tanulók, de a szakértői vizsgálat állítása szerint átlagos értelmi képességűek. „Nem elmebetegek, hanem olyan beállítottságú emberek, akik erkölcsileg nem korlátozzák magukat, ha úgy gondolják, valamire szükségük van. Agresszióra hajlamos, érzelmileg sivár egyének” - szól az elmeorvosi jelentés. Az „Úr Isten, mit tettem!” klasszikus jelenete elmaradt - mondta el lapunknak Dr. Németh Péter, a BRFK Ifjúságvédelmi alosztályának vezetője, aki maga is meglepődött, ahogy a tinédzserek könnyek és látszólag megbánás nélkül számoltak be tettükről. Volt egy pont, amikor éreztették, hogy már „mindent elmondtak, úgyhogy hagyják őket békén”. Leginkább az érdekelte őket, hogy hová kerülnek, és mennyit kapnak a gyilkosságért - mondta a vizsgálótiszt, akitől azt is megtudtuk: a szülők mindkét gyereknél nagy megdöbbenéssel fogadták a hírt. Andrea veszekedő szüleinél „tűzszünet ”állt be, együtt látogatják a gyereküket.


1977 és 1986 között 6852-ről 10 ezer 574-re emelkedett a fiatalkorú bűnelkövetők száma. Négy éven keresztül ez a szám a tízezres határ közelében mozgott: 1988-ban például 8667 fiatalt értek tetten a rendőrök, 1989-ben is „mindössze” 9661 személyt. 1992-ben, a fordulat évében 15 ezer 465-re ugrott ez a szám. Ettől kezdve minden évben 15 ezerhez közelít a 14 és 18 év közötti bűnelkövetők száma. A bűncselekmények 70-75 százaléka lopás. Szándékos emberölést évente 20-30 esetben követnek el fiatalok. Rendőrök szerint az elkövetés módja az elmúlt években durvább, brutálisabb lett: 10-15 évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt a mostani taxisgyilkossághoz hasonló bűntény. Tavaly egy fiú a rossz jegyei miatt kialakult családi feszültségeket „oldotta meg” puskával: apját, anyját, nagyanyját végezte ki. Csongrád megyében egy 14 éves fiúcska volt az ötletadó és a gyilkosságot elkövető csapat irányítója egy házaspár megölésében.