Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
A lelkiismeretes tolvaj

Egy alkalmi tolvaj rossz lelkiismeretétől gyötörve visszafizette a meglopott személynek az eltulajdonított öszeget. A nürnbergi rendőrség közlése szerint egy férfi a vonatban felejtette a pénztárcáját a bankkártyájával együtt. Hamarosan megtalálta valaki, és még aznap este három pénzautomatából 3000 márkát emelt le a feledékeny utas számlájáról. Néhány nappal azután ugyancsak csodálkozott az áldozat, amikor a hiányzó összeget ismét a számláján találta, hiánytalanul. A tolvaj nem a saját nevén fizette viszsza a pénzt. Elküldte a pénztárcát is egy levélben, amelyben bocsánatot kért, és bevallotta: szégyelli, amit tett. (MTI)


Vízi csodagyerek

Ahhoz képest, hogy mindössze négyesztendős, Vang Teng-va nagy fába vágta a fejszéjét. A kínai kisfiú ugyanis Nankingtól Sanghajig úszva akarja megtenni a 350 kilométeres utat a Jangce-kiang folyón lefelé. Az Új-Kína hírügynökség jelentése szerint a csöppség így akar bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. A kísérletre július végén kerül sor. „A kisfiam naponta ezer méternél is többet képes megszakítás nélkül úszni. Úszótanfolyamokat végzett, és a télen úszott már egy park tavában” - nyilatkozta a büszke apa. (MTI)


A matuzsálemi teknős

Egy kínai halász azt állítja, hogy 300 éves óriásteknős akadt a hálójába. Az Új-Kína hírügynökség jelentése szerint a teknőst a múlt héten fogta ki a halász Fucsien tartomány partjainál. A hüllőt vizsgálat céljaira a tartomány fővárosának, Fucsounak az akváriumába küldték. A 250 kilós, másfél méter átmérőjű teknősbéka állítólag a legnagyobb, amelyet a tartomány partjainál valaha is kifogtak. Huang Csu-dzsian professzor, a Természetvédelmi Társaság munkatársa kétli, hogy a teknős 300 esztendős lenne. Az AFP-nek nyilatkozva rámutatott, hogy az eddig ismert legöregebb példányok életkora nem haladja meg a kétszáz évet. (MTI)


KGB-ellenes szabály

Litvániában a készülő szabályok nem engedik majd, hogy egykori KGB-ügynökök juthassanak jobban fizető pénzügyi állásokhoz, nem lehetnek bankok, biztosítótársaságok és más pénzintézetek alkalmazottai. A litván kormány szóvivője közölte: Litvániában akad elég becsületes ember ahhoz, hogy ezeken a területeken ne legyen munkaerőhiány, nincs szükségünk az orosz hírszerzés egykori ügynökeire. A bejelentés pár nappal azután történt, hogy letartóztattak néhány volt KGB-ügynököt, mert megpróbáltak több millió hamis amerikai dollárt becsempészni Litvániába, ami megingathatta volna a litván pénzügyi rendszer iránti bizalmat. (MTI)


Angyalbőrben

Az amerikai hadsereg minden tőle telhetőt megtesz, hogy sorállományát rendre újoncokkal frissítse föl. Sam Garmize is egy azok közül, akiknek meg kell jelenniük a sorozóbizottság előtt. A bökkenő csupán az, hogy Sam egy papagáj. „Nem hiszem, hogy alkalmasnak nyilvánítanák - nyilatkozta az állat gazdája -, zöld a haja, fogatlan és csak négy lábujja van.” A tévedés oka az lehet, hogy a behívókat a reklámcélokra küldött anyagok számítógépes névlistája alapján postázzák, ahová - például állateledel rendelése esetén a gazdik gyakran kedvenceik nevét diktálják be. „Volt már, hogy kutyát vagy macskát fogtunk ki. A papagáj még nekünk is új” - mondta a sorozóbizottság egyik tagja. (USA Today)