Ilyenkor május közepe táján az útszéleken, erdőkben, parkokban, utazás vagy
kirándulás alkalmával lépten-nyomon virágzó bodzabokrokkal találkozunk.
Ezt a bogernyős virágzatot használjuk fel a szörp és a limonádé készítéséhez. A
3-10 méter magas cserje virága fehér, erős illatú, bogyója (gyümölcse, termése)
fekete, ebből lekvárt és pálinkát is készítenek. A népi hagyomány szerint a bodza
minden része orvosságként hasznosítható, mind ember, mind állat számára. Ha
bodzát gyűjtünk, arra ügyeljünk, hogy ne közvetlen az útszélen vagy forgalmas
helyeken szedjük, mert benzingőzzel, füsttel és korommal lehet átitatva. Inkább
erdőkben, ligetekben, kevésbé forgalmas helyeken próbáljunk gyűjtögetni.
Szörp készítése
Hozzávalók:
30 db szép virág, 6 dkg borkősav, 3 l víz, 3 kg cukor
benzoesavas nátrium
Egy napig állni hagyjuk a virágokat a borkősavas vízben, azután szitán
átszűrjük, a cukorral összekeverjük, csapott mokkás kanál benzoesavas nátriumot
teszünk bele, és két-három napig állni hagyjuk. Néha megkevergetjük, hogy a cukor
feloldódjon. Literes üvegekbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk.
Limonádé készítése
Hozzávalók:
7 db szép virág, citrom vagy citromlé, cukor, víz
Ízlés szerinti mennyiségű vízből, citromból, cukorból limonádét keverünk ki,
majd minden literhez számítva 6-7 virágot teszünk bele. Két-három napig állni
hagyjuk, utána leszűrjük. Literes üvegekbe töltve hideg helyen tároljuk.
Bodzadzsem készítése
Hozzávalók: 1 kg tisztított gyümölcs, 80 dkg cukor
Jó érett bodzabogyót használunk a befőzéshez. A cukorból 3 dl vízzel sűrű
szirupot főzünk. Beletesszük a gyümölcsöt, és gyors tűznél addig főzzük, amíg
sűrűn folyós lesz. Forrón üvegekbe rakjuk, és száraz gőzbe tesszük. Köhögés
ellen, meghűléskor jó házi gyógyszer.