Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
Szörp, limonádé, lekvár bodzából

Ilyenkor május közepe táján az útszéleken, erdőkben, parkokban, utazás vagy kirándulás alkalmával lépten-nyomon virágzó bodzabokrokkal találkozunk.
Ezt a bogernyős virágzatot használjuk fel a szörp és a limonádé készítéséhez. A 3-10 méter magas cserje virága fehér, erős illatú, bogyója (gyümölcse, termése) fekete, ebből lekvárt és pálinkát is készítenek. A népi hagyomány szerint a bodza minden része orvosságként hasznosítható, mind ember, mind állat számára. Ha bodzát gyűjtünk, arra ügyeljünk, hogy ne közvetlen az útszélen vagy forgalmas helyeken szedjük, mert benzingőzzel, füsttel és korommal lehet átitatva. Inkább erdőkben, ligetekben, kevésbé forgalmas helyeken próbáljunk gyűjtögetni.

Szörp készítése
Hozzávalók:

30 db szép virág, 6 dkg borkősav, 3 l víz, 3 kg cukor
benzoesavas nátrium

Egy napig állni hagyjuk a virágokat a borkősavas vízben, azután szitán átszűrjük, a cukorral összekeverjük, csapott mokkás kanál benzoesavas nátriumot teszünk bele, és két-három napig állni hagyjuk. Néha megkevergetjük, hogy a cukor feloldódjon. Literes üvegekbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk.

Limonádé készítése
Hozzávalók:
7 db szép virág, citrom vagy citromlé, cukor, víz

Ízlés szerinti mennyiségű vízből, citromból, cukorból limonádét keverünk ki, majd minden literhez számítva 6-7 virágot teszünk bele. Két-három napig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Literes üvegekbe töltve hideg helyen tároljuk.

Bodzadzsem készítése
Hozzávalók:
1 kg tisztított gyümölcs, 80 dkg cukor

Jó érett bodzabogyót használunk a befőzéshez. A cukorból 3 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. Beletesszük a gyümölcsöt, és gyors tűznél addig főzzük, amíg sűrűn folyós lesz. Forrón üvegekbe rakjuk, és száraz gőzbe tesszük. Köhögés ellen, meghűléskor jó házi gyógyszer.