Vissza a tartalomjegyzékhez

MATUSIK GABRIELLA
Molyolás a téli holmikkal

A téli holmik közül minden egyes darab molyveszélyes, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő módon tároljuk, amíg újra használatba kerülnek.
A télikabátokat alaposan poroljuk ki, és terpentines vagy benzines vízbe mártott kefével tisztítsuk le. A zsebekbe naftalint vagy más jó erős molyirtót rakhatunk. Ezután jól zárható zsákban (amit magunk is elkészíthetünk) tegyük el. Nagyon fontos, hogy a zsák természetes anyagból készüljön, papírból, lenből, vászonból, hogy ne fülledjen be a téli ruha.
A kötött holmit, pulóvert, harisnyát, kesztyűt, sapkát, sálat kimosva vagy kitisztítva helyezzük nyári nyugalomra. Ezeket is jó kis zsákokba elrakni, az aljára szórjunk molyirtót, majd a száját jól kössük össze. Ha van rá lehetőség, a téli ruhákat mind egy szekrénybe helyezzük el, hogy a többi ruha ne kapjon molyirtó-szagot. Cipőinket is tisztítsuk meg a sártól, kosztól, majd krémmel kenjük át és újságpapírral tömjük ki, illetőleg sámfát tegyünk beléjük, ezután helyezzük a szekrény aljába. A bőrből készült lábbeliket se tegyük nejlonba! A kalapokat kalapdobozban vagy papírzacskóban tároljuk. A „molyirtós” szekrényt a nyár folyamán időnként szellőztessük. A ruhaváltás időszaka igen jó lehetőség arra is, hogy ruháinkat átnézzük, megvarrogassuk, esetleg kiselejtezzük.