Vissza a tartalomjegyzékhez

TÍMÁR ANDREA
Foltmunkák kiállítása

Szívek - virágok Magyarországnak címmel nyílt kiállítás május 22-én az Iparművészeti Múzeum kupolatermében, melyen 27 országból érkezett patchwork faliképek és takarók láthatóak.
A patchwork - szó szerinti fordításban „foltmunka” - egy ősi technika, dédanyáink korában alakult ki Angliában. Akkoriban egy kis textildarab is nagy értéknek számított, elnyűtt ruhadarabok használható részei keltek új életre egy-egy takaró elkészültekor. A hajdanán kényszerszülte technika ma a textilművészet egyik virágzó ága. Az eredeti technika Angliából a kivándorlók közvetítésével került át Amerikába a XVIII. század során, ahol mind a mai napig a legelterjedtebb és legkedveltebb kézimunka-formává vált.
Polgár Rózsa iparművész a kiállítás megnyitóján szólt arról, hogy a patchwork „kreativitást kíván, és egyben kommunikációnak is tekinthető”. Kreativitást kíván, mert az emberek a szükségből minőséget teremtettek, és kommunikáció, mivel az „aranykorban”, azaz a XVIII. században kialakult különféle minták jelentése minden nemzetben és országban ugyanaz.
Magyarországon 1989-ben, Dolányi Anna kezdeményezésére jött létre a Magyar Foltvarró Céh, melyet 1994-ben vettek fel a Világszövetségbe. Ekkor kérték meg a külföldi foltvarró művészeket, hogy küldjenek egy szív vagy virág alakot Magyarországra. A kezdeményezés eredeti célja az volt, hogy a művekkel egy debreceni egészségügyi intézmény falait díszítsék, ahol daganatos betegségben szenvedő embereket kezelnek. Legnagyobb meglepetésükre 27 országból 1259 mű érkezett. A hatalmas küldeményből látható most válogatás az Iparművészeti Múzeumban. A kiállítás utolsó napján, június 7-én, vasárnap árverésre kerül sor, melynek teljes bevételét a debreceni intézmény javára ajánlják fel.