Vissza a tartalomjegyzékhez


RÖVIDEN
A pápa Jeruzsálem jövőjéről

II. János Pál pápa kifejezte reményét, hogy 2000-re nemzetközi garanciákkal megerősített módon megtörténik Jeruzsálem „egyedülálló és szent jellegének” elismerése. A pápa Jeruzsálem kérdéséről és a közel-keleti békefolyamat miatti aggodalmáról abból az alkalomból beszélt, hogy a Vatikánban átvette Jordánia új nagykövetének megbízólevelét. A Vatikán és Izrael kapcsolataiban Jeruzsálem kérdése jelenti az egyik legfontosabb ellentétet. A Vatikán ragaszkodik ahhoz, hogy nemzetközi garanciák biztosítsák a város szent jellegét minden vallás számára, míg Izrael elutasítja, hogy az oszthatatlannak tekintett főváros nemzetközi státuszt kapjon. A pápa legújabb állásfoglalásában az jelenti az új elemet, hogy a kérdés rendezéséhez határidőt is szabott: a kereszténység életében nagy fontosságú jubileumot, a 2000. évet. „Jeruzsálem hosszú és viharos története új küszöbhöz érkezik 2000-ben, a kereszténység harmadik évezredének hajnalán. Forrón remélem a szent város egyedüli és szent jellegének hivatalos, nemzetközi garanciákkal megerősített elismerését” - nyilatkozta II. János Pál. (MTI)


Pánikhangulat a CDU-ban

Kétségbeesett lépésnek minősítették a német Kohl kancellár váratlan döntését, amellyel elbocsátotta hivatalos szóvivőjét, Peter Housemannt. A 47 éves Housemannt már eddig is a párt fekete bárányának tartották: még azokért a hibákért is őt okolták, amelyeket nem ő követett el. Az új szóvivő Otto Hauser, Kohl Kereszténydemokrata Pártjának, a CDU-nak a képviselője. A kampánycsapat a Bild című hetilap korábbi szerkesztőjével, Hans-Hermann Tiedjével is bővült. A lépés egyértelmű jele annak, hogyan próbálkozik Kohl kifényesíteni megkopott népszerűségét, másrészt azért vált szükségessé, mert a párt kritikusai attól tartanak: a párt fejjel rohan a katasztrófa felé a szeptemberi választásokon, hacsak nem talál valami megoldást népszerűségének növelésére. (Daily Telegraph)


Bibi Pekingben

Négynapos látogatásra Pekingbe érkezett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, kíséretében az izraeli gazdasági élet száz vezető képviselőjével. Kína erős támogatója volt a hidegháború idején a PFSZ-nek, de az utóbbi években szorosra fűzte kapcsolatait a zsidó állammal. A két ország 1992-ben lépett diplomáciai kapcsolatba egymással. Kína, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, az utóbbi években egyre élénkebb érdeklődést mutat a Közel-Kelet térsége iránt. A kölcsönös érdeklődés érthető, hiszen az izraeli csúcstechnológia keresett cikk az egész világon, és a kínai hadsereg MIG-21-es harci repülőgépeinek elektronikai rendszereit nagy valószínűséggel izraeli cégek fogják korszerűsíteni. Tel Aviv számára pedig jól jön egy olyan partner, amely a politikai támogatás mellett rendszeres vásárlója az izraeli hadiipar termékeinek. (Hetek)