Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Igen a békére

Az északír választók 71,12 százaléka igent mondott arra a béketervezetre, amelyet a katolikus-protestáns megbékélés alapelveiről húsvét előtt fogadtak el. A fennmaradó közel 29 százalékból kerülhetett ki az a két személy, akiket Dundalk település közelében az ír rendőrség letartóztatott. Mindkét gyanúsított kocsija bombák előállítására alkalmas anyagokkal volt megrakva - jelentette az AP hírügynökség.

A nagypénteken kihirdetett csomagterv egyebek mellett választott katolikus-protestáns önkormányzati testület életre hívását, valamint egy ír-északír miniszteri szintű politikai szervezet megteremtését irányozza elő.
Az már gyakorlatilag a voksolás előtt biztos volt, hogy a katolikus kisebbség elsöprő - 90 százalék feletti - támogatása biztosítja az „igen” szavazatok abszolút többségét. Ez azonban önmagában nem lett volna elegendő, hiszen a majdani északír protestáns-katolikus önkormányzati rendszer működőképességéhez szükséges, hogy a két közösségen belül külön is többségben legyenek az egyezség hívei. A 70 százalék feletti jóváhagyásból biztosan tudni lehet, hogy a protestánsok többsége is igennel voksolt.
Európa és a tengerentúl számos politikai vezetője üdvözölte az írországi és északír népszavazás eredményét. Lionel Jospin francia kormányfő üzenetében megállapította: a lakosság a békefolyamat eredményeinek megszilárdítása mellett foglalt állást. Bill Clinton amerikai elnök „a vezetők és különösen a nép... bátorságát és bölcsességét” üdvözölte megállapítva, hogy az írek a jobb jövő mellett foglaltak állást. Jean Chrétien kanadai kormányfő hasonló szellemben nyilatkozott, megállapítva, hogy az írországi és északír lakosság számára erősebbnek bizonyultak a jövő reményei, mint a múltban gyökerező harag és félelem - idézte az AFP.
A spanyol El Mundo vezércikke így foglalta össze véleményét: „A megállapodás azt bizonyítja, hogy még a legelmérgesedettebb konfliktusra is van politikai megoldás, ha minden résztvevő erre törekszik. Mindenki engedett a magáéból, és ezzel mindenki nyert. Most az a következő lépés, hogy a foglyok kikerüljenek a börtönökből, és az IRA beszolgáltassa fegyvereit: e két lépés nélkül a béke nem lehet végleges”.