Vissza a tartalomjegyzékhez

LAUDANCSEK KATALIN
Forrongó Kaukázus

A Dagesztánban kirobbant zavargás megfigyelők szerint újabb lépést jelenthet egy nagy kaukázusi háború kitörése felé. A fővárosban, Mahacskalában kétezer fegyveres elfoglalta a kormány épületét is. Moszkva sürgősen válságstábot hívott össze a helyzet orvoslására, a szomszédos Csecsenföld külügyminisztere pedig figyelmeztette az orosz és dagesztáni hatóságokat, hogy a polgári lakosság elleni erőszakos fellépés az egész Kaukázusban rendkívül súlyos helyzetet teremthet.

A támadók a befolyásos Hacsilajev-fivérek követői voltak. Nadirsah Hacsilajev az Oroszországi Muszlimok Tanácsának elnöke, bátyja, Magomet pedig az országban élő nemzeti kisebbségek fő szószólója és vezére. A zavargás azt követően robbant ki, mikor a rendőrség igazoltatni készült egy csecsen rendszámú luxusautót, s a bennülők géppisztolysorozattal válaszoltak, két halottat és öt sebesültet hagyva az utcán. Útjuk ezután a Hacsilajev-házhoz vezetett, ahol körülzárta őket a rendőrség. Később a város főterén emberek ezrei csatlakoztak a fegyveres lázadókhoz, követelve a kormány azonnali lemondását és szabad választások kiírását.
Nadirsah Hacsilajev kijelentette: „Míg Csecsenföldön a háború a nemzeti felszabadítás jelszavaival kezdődött, és csak később nőtte ki magát iszlám mozgalommá, addig Dagesztán helyből ezzel indít. Annak pedig, ami nálunk érlelődik - értem ezalatt az iszlám világon belüli feszültséget - nagy visszhangja lesz még egész Kaukázusban...”


Kirgiziában lelepleztek egy külföldi szervezetet, amely kiskorú fiúgyermekek toborzásával foglalkozott. A fiúk további útja különféle mohamedán országokba vezetett volna, hogy speciális kiképzőtáborokban megfelelő harci oktatásban részesüljenek. A rendőrség a razzia során többfajta útlevelet, 74 ezer dollárt és a dzsihádra, a szent háborúra buzdító videokazetták százait foglalta le. (Argumenti i fakti)