Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Bőkezű támogatás a Hamasznak

Ahmed Jasszin sejk, a Hamasz elnevezésű szélsőséges palesztin szervezet alapítója Szíriában kijelentette, hogy véleménye szerint a XXI. század első negyedében megszűnik Izrael, és egy palesztin állam foglalja el egész Palesztinát.

Irán bőkezűen kívánja támogatni ebbéli törekvésében a Jasszin vezette Hamaszt. A két fél között született megállapodás értelmében Irán havonta 15 millió dollárral támogatja a terrorszervezetet. Sürgeti továbbá egy Hezbollah-jellegű szervezet életre hívását, amely támogatná a Hamasz terrorista akcióinak végrehajtását - állítja a párizsi székhelyű Al-Wattan al-Arabi nevű lap. Jasszin a két szervezet együttműködéséről kijelentette: „Közös az ellenségünk, amely területeinket megszállva tartja. Kötelességünk együttműködni, s ez az együttműködés a továbbiakban is folytatódni fog.”
Jasszin, akit tavaly októberben engedtek ki a börtönből, támogatókat keresve most számos arab országot látogat végig. Az 1994-ben Izraellel különbékét kötött Jordánia, valamint Libanon azonban nem fogadta a sejket. Egy izraeli katonai rádió állítása szerint Jasszin arab imaösszejöveteleken kalapozik pénzadományokért a Hamasz számára.
Szíriai látogatása során Jasszin riportereknek elmondta: „Nem ismerjük el Izrael államát és továbbra is szemben állunk azokkal, akik elismerik azt. Az erős nem marad mindig erős és a gyenge nem lesz mindig gyenge. A dolgok változnak. Nő az ellenállás Izraellel szemben.” Jasszin sejk kijelentette: a Hamasz egész Palesztina felszabadításáig folytatja Izrael elleni harcát.