Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
El Loco, az ecuadori

Abdala Bucaram, aki El Loco, vagyis „Az Őrült” néven vonult be Ecuador történelmébe, ezúttal új szerepben tért vissza a politikai életbe. Ecuador korábbi elnöke, az exrockzenész Bucaram most Panamából próbálja az elnökválasztást befolyásolni.
Bucaramról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy tradicionális kormányfő lett volna. Sokat vitatott, s mindössze hat hónapos elnöksége sem éppen hagyományos módon fejeződött be: a kongresszus „mentálisan alkalmatlannak” nyilváníttatta, s tavaly februárban eltávolította posztjáról.
„Az Őrült” azonban nem adja fel egykönnyen, s most újra pódiumra lép: önkéntes száműzetéséből Alvaro Noboa elnökjelöltet támogatja, aki állítólag Bucaram uszítására azzal próbálja a közvélemény-kutatások alapján előtte álló Jamil Mahuad népszerűségét aláaknázni, hogy bátyjának kábítószerügyleteit szellőzteti a sajtóban.
El Loco - régi önmagához hűen - nem tétlenkedik. Az El Telegrapho című helyi napilap szerint: „Bucaram egy politikai zseni. Anélkül, hogy egyáltalán az országban lenne, vagy jelöltetné magát, többet foglalkozik vele a sajtó, mint a legtöbb elnökjelölttel.”
Bucaram útja a csúcsra egy focipályán kezdődött. Bár élete nagy álmát - profi focista vagy kosárlabda-játékos szeretett volna lenni - nem sikerült valóra váltania, mégis elsősorban kiemelkedő atlétikai teljesítményeinek köszönhette, hogy megválasztották szülővárosa polgármesterének.
Kétes (polgár)mesterkedései miatt azonban hamarosan Panamába volt kénytelen távozni, ahonnan a kongresszus engedélyével több év múlva térhetett csak haza. A nagylelkű ecuadoriak készséggel voltak hajlandók fátylat borítani a múltra, s ennek kézzelfogható jeleként megválasztották országuk elnökének. El Loco azonban nem véletlenül kapta becenevét. Elnöki pozícióját például legújabb CD-je népszerűsítésére használta fel, amelyen Elvis Presley egykori sikerszámait énekelte spanyolul.
Bucaram ellenzékével és kritikusaival sem volt túl kíméletes: gengsztereknek, idiótáknak és szamaraknak titulálta őket, akik hamarosan elhatározták: eltávolíttatják Bucaramot a hatalomból. A különc elnök ragaszkodott a bársonyszékhez, s ezért elbarikádozta magát a kormányépületben. Ez kisebb belháborúhoz vezetett, ugyanis az épület előtt óriási tömeg gyűlt össze, hogy Bucaram ellen tüntessen. A rendőrségre így kettős szerep hárult: a tömeget az épületen kívül, El Locót pedig belül kellett tartaniuk. A puccs akkor sikerült: úgy tűnik azonban, hogy El Locótól nehéz lesz véglegesen megszabadulni. (Cs. M.)