Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Próbademokrácia Indonéziában

Indonézia új elnöke a gazdaság fellendítését tartja legfontosabb feladatának. A kormány első ülésén Jusuf Habibie célul tűzte ki az ország valutájának stabilizálását, az infláció megfékezését, valamint a hazai és külföldi tőke bizalmának visszaszerzését.

Bacharuddin Jusuf Habibie ígéretet tett arra, hogy amilyen hamar csak lehetséges, megtartják az általános választásokat. Ennek első számú feltétele a választásokat és a politikai pártok, társadalmi szervezetek működését liberalizáló új törvények elkészülte, mivel a Suharto-éra szabályai szerint csak a kormány által elismert pártok és politikusok indulhatnának a választásokon. Bár több minisztere nyomására Habibie hajlandónak mutatkozik a minél előbbi választások megtartására, alkotmányjogi szakértők szerint az új törvények bevezetése legalább egy évet vesz igénybe. Megfigyelők szerint a hosszú idő után újraszerveződő ellenzék számára nagy kihívás lesz egy választási kampány megszervezése a 13 ezer szigetet magába foglaló országban.
Az első kormányülésen döntöttek két neves ellenzéki vezető szabadon bocsátásáról is. Muchtar Pakpahan szakszervezeti vezetőt több mint négy évvel ezelőtt ítélték el zavargáskeltés és felforgató tevékenység vádjával, Sri Bintang Pamungkas volt képviselő pedig Suharto elnök lejáratásának vádjával került börtönbe tavaly. Sri Bintang még a kormányülés előtt közölte, hogy az amnesztiát, illetve a bűnösként való szabadon bocsátást elutasítja, mivel a politikai foglyoknak joguk van a szabadsághoz. Emberi jogi szervezetek adatai szerint Indonéziában legkevesebb 200 ember ül börtönben politikai okokból.
A hadsereg megcsappant népszerűségén segíthet, hogy hamarosan hadbíróság elé kerül az a 14 katona, akiket azzal vádolnak, hogy két héttel ezelőtt a Trisakti egyetem előtti tüntetésen lelőttek hat diákot. A gyilkosság keltette felháborodásnak nagy szerepe volt a széleskörű lázadás és rombolás kirobbanásában, mely harminc évi uralom után végül Suharto elnök lemondásához vezetett.
Az új kormány megtette első lépéseit a Suharto család által összeharácsolt vagyon egy részének visszavételére. Az energiaügyi miniszter már bejelentette, hogy felülvizsgálja az állami tulajdonú Pertamina olajvállalat és a Suharto-klán birtokában lévő szállítók közötti szerződéseket. A jakartai városi kormányzat visszamondta az ivóvíz-szolgáltatásra kötött megállapodásokat azzal a két vállalattal, amelyek a Suharto családhoz kötődnek, és igyekeznek visszaszerezni a szerződés szerint már kifizetett összegeket. A Suharto család által létrehozott monopóliumok és kartellek felszámolása a Nemzetközi Valutaalap által kilátásba helyezett gazdasági segély legfőbb feltételei közé tartozik.