Vissza a tartalomjegyzékhez

GESZTI SÁNDOR
Távoli jó barát

Newt Gingrich, az amerikai képviselőház republikánus elnöke vezetésével magas szintű kétpárti kongresszusi delegáció tett négynapos látogatást Izraelben. A Clinton-kormányzat közel-keleti politikájának kíméletlen bírálójaként emlegetett Gingrich házelnök sok vihart kavaró izraeli programja és beszédei ellensúlyozni igyekeztek a Fehér Házból Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre nehezedő nyomást.


Egymást érik az ünnepek Izraelben. Tel Aviv-i zászlódömping Fotó: MTI

Bár Samuel Berger nemzetbiztonsági tanácsadó kérésére Gingrich az utolsó pillanatban lemondta a leendő jeruzsálemi amerikai nagykövetség színhelyének meglátogatását, Ehud Olmert polgármester meghívását elfogadva jeruzsálemi városnézése során busza elhajtott a vitatott helyszín és egy másik vitatott terület, a Kelet-Jeruzsálem közvetlen közelében lévő Har Homa zsidó település mellett.
A Kneszetben mondott beszédében Gingrich „Izrael egységes és örök fővárosának” minősítette Jeruzsálemet, majd újságíróknak nyilatkozva „erőszak szításával” vádolta a Palesztin Hatóságot. Gingrich Bill Clinton kormányát is megvádolta azzal, hogy a 13 százalékos csapatkivonási javaslatával a palesztinok pártjára állt.


Newt Gingrich

A jelenleg tizedik képviselőházi terminusát töltő Newt Gingrich 1928 óta az első olyan republikánus képviselő, akit újraválasztottak házelnökké. A népszerű politikus némelyek szerint republikánus jelöltként jó eséllyel pályázhat a 2000-es elnökválasztásokon. Gingrich a „Szerződés Amerikával” című bestsellerré vált politikai programirat fő megálmodójaként 1995-ben elnyerte a Time magazin Év Embere címét. A republikánus többségű kongresszus meghatározó alakjaként gyakran támadja a demokrata elnök és a Fehér Ház politikáját. Kiáll az állam és az egyház következetes szétválasztása mellett és a klasszikus vallásszabadság védelmében.