Vissza a tartalomjegyzékhez


Családi segély EU pénzből

Az Európai Parlament képviselői szaktanácsadóként gyakran családtagjaikat foglalkoztatják, és jegy felmutatása nélkül vesznek fel nagyösszegű utazási térítést is - állapította meg az Európai Számvevőszék a Der Spiegel című német hetilap értesülése szerint.

Az Európai Parlament 626 képviselőjének havonta fejenként 18 500 márkának megfelelő összeg jár munkatársak, tanácsadók, szakértők foglalkoztatására. A probléma viszont az, hogy senki sem ellenőrzi, hogy ebből az összegből mennyi vándorol az amúgy is tömött zsebű képviselők pénztárcájába. A számvevőszék vizsgálata szerint a képviselők ugyan papíron szerződést kötnek a „tanácsadókkal”, ám a szúrópróbaszerűen kiválasztott és átvilágított kilencven honatyánál több tucatnyi olyan esetet találtak, amikor a „szakértő” a képviselő nagymamája, anyukája, felesége vagy esetleg csemetéje volt. Minél délebbi országról van szó, annál gyakoribb a családi, rokoni „szakértő” - állapítja meg a jelentés.
További súlyos visszaélésre ad alkalmat, hogy a képviselők saját utazási költségeiken kívül természetesen „tanácsadóik” nem csekély utazási kiadásait is megtéríttetik az Európai Parlamenttel. A luxemburgi székhelyű számvevőket megdöbbentette, hogy a parlament pénztára egyetlen nyomtatvány kitöltése alapján, gyakorlatilag bemondásra fizeti ki a repülőjegyek árát, anélkül hogy a jegyeket be kellene mutatniuk - írja a Der Spiegel.