Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Pakisztáni atomválasz

Öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre Pakisztán, miután a szankciókkal való nemzetközi fenyegetés és a gazdasági segélyek ígérete egyaránt hatástalannak bizonyult az iszlámábádi kormány elhatározásának megváltoztatására.
Az Auszaf című pakisztáni lap - amely különkiadásban számolt be az ország első kísérleti atomrobbantás-sorozatáról - kiemelte: a sikeres akcióval Pakisztán lett a muzulmán világ első atomhatalma.
Az amerikai kormányzat a robbantást megelőző napokban hiába igyekezett lebeszélni Pakisztánt arról, hogy belelépjen az India által felállított „csapdába”, és Újdelhi példáját követve kijátssza nukleáris kártyáját. Washington attól tart, hogy a dél-ázsiai térségben veszélyes atomfegyverkezési hajsza indulhat be. Szakértők szerint Pakisztán a kilencvenes évek eleje óta rendelkezik atomfegyverekkel, de most első ízben hajtott végre tényleges kísérletet. A kínai támogatásra épülő pakisztáni atomprogram a becslések szerint 15-25 robbanófej előállítására volt eddig képes, amelyek amerikai F16-os vadászgépekről is indíthatók.