Vissza a tartalomjegyzékhez

PRÁGAI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Hangszigetelés cseh módra

Tovább élesedett a csehországi romák körül az utóbbi hónapokban nemzetközi visszhangot is kiváltó konfliktus. Az indulatokat legutóbb egy észak-csehországi nagyváros, Ustí nad Labem önkormányzati testületének döntése kavarta fel: szeptember végéig háromméteres falat építenek, amely elválasztja egymástól a város szélén lakó „aszociális” elemeket a szomszédos családi villáktól. Egyes prágai politikusok a lépés kapcsán „rasszizmust” és „gettóépítést” emlegetnek.

„A város lakosai támogatják ezt a döntést” - állította lapunk kérdésére Miroslav Harcinik, az érintett körzet polgármestere, aki elmondta: a konfliktusok 1995 óta tartanak, és az elmúlt hónapokban több összetűzésre is sor került a rendőrök és a romák között.
A város szélén álló Nestemice kerületben a lakók évek óta panaszkodnak a lakbértartozás miatt szükséglakásokba költöztetett családok okozta zajra és a szeméthalmok keltette bűzre. Miroslav Harcinik polgármester elmondta: áprilisban 68 helyi lakos petícióval fordult hozzá. Május közepén az érintettek képviselői és a város vezetése tárgyalt az ügyről, és megszületett az elhatározás, hogy három oldalról hangszigetelő fallal veszik körül a romatelepet. „A fal mögött rendes romák is laknak” - magyarázza Harcinik polgármester, aki szerint az elválasztás mindkét fél számára hasznos lenne.
Míg a pártok helyi szervezetei támogatják az intézkedést, több politikus élesen bírálja azt. „Ez egy koncentrációs tábor. A nácik is így oldották meg a zsidókérdést” - véli Pavel Dostál szociáldemokrata képviselő. „A polgárokat elválasztó falak elfogadhatatlanok” - nyilatkozta Jan Ruml, a Szabadság Unió elnöke. A szélsőséges kijelentéseiről ismert republikánus pártvezér, Miroslav Sládek viszont a televízióban sajnálatát fejezte ki afelett, hogy „túl rövid a fal”, s hogy „több kellene belőle”.
Az esettel a londoni The Times is foglalkozott, amely azt írta, hogy a cseh városokban kerítéssel különítik el a zajosnak, bajkeverőnek tartott roma lakosságot, amivel gyakorlatilag cigánygettókat hoznak létre. „Ez része a Közép-Európán végigsöprő általános nemzeti soviniszta hullámnak.” A bírálatokról Miroslav Harcinik polgármester azt állítja, hogy a feszültségeket politikai szándékkal keltik a néhány hét múlva esedékes választások előtt: „Ezek az emberek támogatást élveznek Havel elnöktől, Vladimir Mlynar minisztertől és másoktól is.”
Csehországban jelenleg mintegy 300 ezer roma él. A felgyülemlett problémák tavaly nyáron kivándorlási hullámhoz vezettek. A falépítés csak ideiglenes megoldás lehet, véli Harcinik polgármester: „Sohasem gondoltuk, hogy a fal megoldaná a romaproblémát. Szükségesek lennének a munkanélküliséget enyhítő programok, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a kormány az üres szavak helyett valóban segítsen. Tudnánk olyan munkát adni, amely hasznos lenne mind a városnak, mind a romáknak.” (Török Miklós)