Vissza a tartalomjegyzékhez


Olasz aggodalmak

A „gyerekek kormánya” megrémíti Magyarországot - állítja az olasz Corriere della Serra című napilap a magyarországi választások eredményeit elemezve: „Fiatalok, kedvesek és tettrekészek voltak, mikor 1990-ben bekerültek a parlamentbe. A Fidesz képviselői - akiknek átlagéletkora a rendszerváltáskor 27 év volt - ma, amikor kormányalakításra készülnek, készek akár a magyar tradíciók legretrográdabb erőivel is flörtölni” - véli az olasz újság, amely szerint a harmincévesek vakmerő politikai szaltót mutattak be. A Fidesz parabolája a tiszteletlen liberalizmustól a nemzeti populista jobboldalig nyúlik, csakúgy, mint elnöküké, a 35 éves Orbán Viktoré, aki korával megelőzi az orosz Szergej Kirijenko miniszterelnököt és a lengyel elnököt, Alexander Kwasniewskit is.
A hatvanéves posztkommunista vezetők után a fiataldemokraták fotogén arca nagy újdonságnak számított az álmos magyar politikai átmenetben. Megalakulása idején a Fidesz tiltakozott a 35 évnél idősebbek felvétele ellen: az idősebb szimpatizánsok ekkor még nem szólhattak bele a pártügyekbe. Később a tiltás megszűnt, de a Fidesz szellemét továbbra is a jogi végzettségű diákok határozták meg.
Orbán Viktor - akit a Corriere della Serra „leaderino”, azaz „vezérke” jelzővel illet - a kezdetektől fogva kimutatta szónoki képességeit: 1989-ben elsőként követelte az oroszok kivonulását Magyarországról. A Fidesz arculata ekkor antikommunista és radikálisan liberális volt. A „rettenetes fiúk” csoportja felkészültségével és intelligenciájával csodálatba ejtette a közönséget - ennek ellenére 1994-ben a liberálisok kerülnek kormányra a szocialistáknak átkeresztelt exkommunistákkal. Az ő hatalmukat döntötte meg Orbán, aki most kormányzásra készülve kész lepaktálni a jobboldali és revansista kisgazdákkal, akiktől nem idegen az első világháború után elcsatolt magyar területek visszakövetelése sem - zárja elemzését az olasz lap. (K. Sz.)