Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGYVÁRADI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Nyugtalan várakozás

A román napilapok túlnyomó többsége a magyarországi választások második fordulójának eredményéről szóló tudósításaiban azt emeli ki, hogy Orbán Viktor kijelentette: „A magyar állam határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival”, és hogy „az új kormány a magyar nemzet kormánya lesz”. A nacionalista lapok „sokkolónak” értékelték a nyilatkozatot, de a mérsékeltebb újságok is egyetértenek abban, hogy ez a vélemény „megkérdőjelezi” az új kormány szomszédos országokkal szembeni politikáját. Az erdélyi magyarság vezetői ezzel szemben bizakodóan tekintenek az új budapesti kormány tevékenysége elé.

Kerekes Károly, az RMDSZ parlamenti képviselője lapunk kérdésére elmondta: a Fidesz győzelme egy jövőbe mutató generáció győzelme. A párt, amelynek nyolc éven keresztül „belátása volt a politikai élet kulisszatitkaiba, elképzelhető, hogy jól fogja kormányozni az országot” - véli a képviselő. Kerekes szerint az RMDSZ kapcsolatai mindig is jók voltak a Fidesszel: „Nem hiszem, hogy a kormányra kerülése lényeges változást hozna a pártnak az erdélyi magyarokhoz fűződő hozzáállásában.”
A szélsőséges nacionalista pártok vezetői közül Valeriu Tabara, a Román Nemzeti Egységpárt elnöke aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Fidesszel „jól ismert kapcsolatban álló” RMDSZ agresszívabb magatartást fog tanúsítani, és megsokasodnak a romániai magyar közösség követelései. Bogdan Chirieac az Adevarul című lapban rámutat: „A tény, hogy Orbán nem hagyott fel a szélsőnacionalista kijelentésekkel a választási kampány során a politikai pragmatizmus érdekében, felér egy vészjelzéssel. A szélsőséges nézetek magyarországi újjáéledése kiválthat egy hasonló folyamatot Romániában is, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek a térségre nézve.”
Andrei Plesu külügyminiszter ezzel szemben elmondta: „Meg vagyok győződve arról, hogy még ha lesznek is hangsúlybeli eltolódások a megfogalmazásokban, a dolgok lényegét illetően nem lesz rossz irányú változás, mivel Magyarországgal együtt egy olyan verseny részesei vagyunk, amely nem enged semmiféle kisiklást.”
Victor Bostinaru, a parlament külügyi bizottságának elnöke ehhez hozzátette: „A román és a magyar diplomácia éretlenségének súlyos bizonyítéka lenne, ha az utóbbi két év kitűnő kapcsolatait a viszályok politikája váltaná fel. Románia szempontjából a dolgok nem változnak és remélem, hogy a magyarországi kampányhangsúlyok nem fogják kétségessé tenni a román-magyar kapcsolatok szilárdságát.”
Az RMDSZ vezetői gratuláltak a magyarországi választásokon győztes Fidesznek. Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt nyilatkozta: „Noha a magyarországi választások olyan pártot emeltek a hatalomba, amely érzékenyebb a romániai magyar közösség problémáira, ez nem fogja rontani a két szomszéd állam közötti viszonyt. A Fidesz a két ország által aláírt nemzetközi szerződések szellemében fog politizálni, és az RMDSZ nem élezi retorikáját annak függvényében, hogy milyen magyar kormányok követik egymást.”
Az erdélyi magyar kisebbséget egyrészt az foglalkoztatja, hogy nagyobb támogatást fog-e nyújtani az újonnan alakult kormány a határon túl élők érdekeinek képviseletében. Fontos kérdés továbbá, hogy miként rendeződik a schengeni megállapodásban előírt vízumkényszer, és sokan aggódnak amiatt is, hogy ha a szélsőséges nézetek újból kiéleződnének mindkét ország részéről, megint a magyar kisebbség lenne a vesztes.
(Heckel Andrea-Tünde)