Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ
A német befektetők elégedettek

A Magyarországon működő 150 német résztulajdonú cég 84 százaléka megismételné magyarországi befektetéseit, 16 százalékuk pedig erősebb jelenlétre vállalkozna - jelentette ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke. A vegyeskamara legfrissebb konjunktúra-felméréséből kiderül, hogy a cégek 85 százaléka a magyar gazdaság további erőteljes növekedésével számol. (MTI)


A gépipar felkészült

A magyar gépipar már felkészült az európai uniós csatlakozásra, a versenyképesség megtartása érdekében azonban előtérbe kell helyezni a szabványosítást és a minőségfejlesztést, valamint folytatni kell az ipari park programot - hangoztatta Hegyháti József helyettes ipari államtitkár. Derogációra elsősorban a környezet- és piacvédelem területén van szüksége az ágazatnak. (MTI)


A Postabank tejen él

A Postabankra a legutóbbi tőkeemelés után is nehéz lesz vevőt találni - írta a Euromoney című brit pénzügyi szakfolyóirat. Szerinte „az eladósodott, alacsony hatékonyságú és átpolitizált bankok állami kisegítésének gyakorlata már a múlté kellene, hogy legyen Magyarországon”. A Postabank azonban - míg vetélytársai Kelet-Európa pénzügyi központjává varázsolják Budapestet, s közben profitot is elkönyvelnek - „visszavánszorgott a langyos tejként csordogáló közpénzforrásokhoz”. (MTI)


Csökken az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank június elsejétől 0,5 százalékponttal csökkenti a jegybanki alapkamatot, amely így a jelenlegi évi 19,5 százalékról 19 százalékra csökken. Az intézkedésnek megfelelően a hitelintézetek egy évnél hosszabb lejáratú refinanszírozási hiteleinek kamatlába a jelenlegi évi 19,5 százalékról évi 19 százalékra mérséklődik. Az intézkedést az infláció trendjének alakulásával és a hosszú lejáratú banki hitelek kamatának mérséklődésével indokolják. (MTI)


Pótköltségvetés

Szinte bizonyos, hogy az idén is pótköltségvetésre lesz szükség az egészségbiztosításban - derült ki az Egészségbiztosítási Önkormányzat budapesti közgyűlésén. A testület úgy foglalt állást, hogy „súlyosan téves, alapvetően elhibázott az a javaslat, amely szerint a tb-járulékok beszedését, behajtását és nyilvántartását az APEH-hez kell telepíteni”. Az egészségbiztosító szerint a tervezett 22,1 milliárd forinttal szemben az év végére a hiány elérheti az 55-60 milliárdot is. (MTI)


Új autó a gyártósoron

Kisautó közös gyártásáról egyezett meg a General Motors Europe és a Suzuki Corporation, amelyet részben a Suzuki esztergomi gyárában állítanak majd elő. A jármű az Opel lengyelországi, gliwicei, illetve a Suzuki esztergomi gyártótelepén készül majd. A kisautók gyártását 2000-ben kezdik meg. A Magyar Suzuki Rt.-nél évi 50 ezer darab gépkocsi készül majd a tervek szerint. (MTI)


Nőtt a beruházás

A nemzetgazdasági beruházások volumene 12,1 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Folyóáron 278 milliárd forintot tettek ki, melyből az építési beruházások értéke elérte a 137 milliárd, a gépi beszerzéseké a 115 milliárd forintot. Legnagyobb mértékben, csaknem 80 százalékkal, a közigazgatási, védelmi és a kötelező társadalombiztosítást érintő beruházások emelkedtek, e célra 10 milliárd forintot fordítottak. (MTI)