Vissza a tartalomjegyzékhez

KOVÁCS GERGELY
Néhány jó tanács

Az iskolai tanév vége felé a végzős diákoknak ajánlatos munka után nézniük. Az idei állásbörzén az ifjú titánok közel száz, többségében multinacionális vállalat állásajánlatai közül választhatnak. Szakértők szerint a legkapósabb változatlanul a közgazdasági, ezen belül is a pénzügyi diploma, de az informatikus vagy jogász végzősöknek sem kell elhelyezkedési gondoktól tartani.

A diploma azonban önmagában nem elég, a pályázóktól legalább egy, vagy több idegen nyelv magas szintű ismeretét is megkívánják. A tapasztalat szerint a sikerszakmák friss diplomásai a legritkább esetben gyarapítják a munkanélküliek táborát. Ahhoz azonban, hogy a pályakezdők nagyobb esélylyel induljanak harcba álmaik állásáért, néhány hasznos szempontot szeretnénk a figyelmükbe ajánlani.
A felvételi beszélgetésnél a legfontosabb az első benyomás. Ezért az interjúra - bármilyen állásról legyen is szó - mindig érkezzünk pontosan, azaz a megbeszélt időpontnál sem előbb, sem később. Kerüljük a feltűnő ruhákat: öltözetünk legyen elegáns, visszafogott és ízléses.
A beszélgetés során maradjunk nyugodtak és derűsek: körömrágás, ujjropogtatás vagy hajcsavarás a legritkább esetben tesz szimpatikussá. Ha nem kérdeznek, ne beszéljünk személyes témákról. Legyünk érdeklődőek: kérdezzünk a vállalatról, az állásról, az előrelépési lehetőségekről. Soha ne beszéljünk vagy érdeklődjünk a fizetésről, amíg a partnerünk nem hozza szóba a témát. Ne játsszunk szerepet, a legjobb benyomást akkor tesszük, ha őszintén és természetesen viselkedünk.