Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Indul az adórendőrség

Borisz Jelcin orosz államfő kemény viták után aláírta az orosz gazdasági stabilizációs programot. Az orosz gazdaság állapotát jól jelzik az alábbi adatok: a pénzhiány miatt a költségvetés bértartozásai áprilisban 6,3 százalékkal, azaz 9,5 milliárd rubelre (több mint másfél milliárd dollárra) emelkedtek. Oroszország külkereskedelmi forgalma pedig 1998 első negyedében 4,6 százalékkal - 33,5 milliárd dollárra esett vissza: az export 14,4 százalékkal - 17,9 milliárd dollárra csökkent, míg a behozatal 9,6 százalékkal - 15,6 milliárd dollárra nőtt.

Szergej Kirijenko kormányfő újságíróknak kijelentette, hogy a kabinet következetesen végre fogja hajtatni a stabilizációs programot, elsősorban az adók nagyobb arányú behajtására helyezve a hangsúlyt. Az orosz adórendőrség ezért a korábbinál jóval nagyobb jogkört kap majd: Jelcin még csütörtökön rendeletet ad ki arról, hogy ezentúl az adórendőrség zár alá helyezheti az adósok vagyonát. Emellett meggyorsítják a csődeljárásokat, az adósok számláinak és tulajdonának zárolási folyamatát is. Kirijenko közölte azt is, hogy a kormány „külön foglalkozik majd a leggazdagabb orosz polgárokkal, akik a legtöbb adóval tartoznak az államnak.” Az orosz elnök kijelentette, „aki megpróbál kibújni az adófizetés kötelezettsége alól, nem számíthat amnesztiára”.
Szergej Dubinyin, az orosz jegybank elnöke újságíróknak azt hangsúlyozta: nemcsak megbirkóznak a jelenlegi súlyos helyzettel, de fordulatot fognak elérni, hogy Oroszországot a jövőben ne fenyegessék hasonló problémák. Megerősítette, hogy a Kreml pénzügyi politikájában elsőbbséget élvez a nemzeti valuta védelme, hiszen a rubel megszilárdítása az egyszerű emberek érdekeit szolgálja.
A tőzsdei kereskedés csütörtöki kezdetekor a részvényárak emelkedni kezdtek, s egyes elemzők szerint az RTS tőzsdeindex akár 5 százalékot is erősödhet, míg mások szerint inkább kivárnak a piac szereplői, s ezért nem lehet lényegi áremelkedésre számítani a tőzsdén.