Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A külföldi befektetők Matolcsy miatt aggódnak, Torgyántól reszketnek

A Budapesti Értéktőzsde mély zuhanását - a Financial Times című lap szerint - az állította meg, hogy a befektetőkre hatott Járai Zsigmondnak, a Tőzsdetanács elnökének a pénzügyminisztériumi posztra való kinevezésének híre. A kedélyeket mégis lehűtötte az az értesülés, miszerint a Fidesz Matolcsy Györgyöt tervezi a gazdasági szuperminisztérium élére. A lap szerint a megfontolt monetarista Járai viszonya kritikussá válhat a párt gazdasági programját kiépítő Matolcsyval, akinek gazdaságélénkítő terveit aggodalommal szemléli az üzleti világ.
A Financial Times fogalmazása szerint ha Matolcsy befolyása és a romló államháztartási helyzet kilátása „aggodalmat” kelt a befektetési bankok körében, akkor a kisgazdák koalíciós részvételének esélyeitől egyszerűen ”reszketni” kezdenek. A londoni napilap által név nélkül idézett vélemények egyike szerint a kisgazdáknak „reális gazdaságpolitika helyett vágyálmaik vannak, a párt kézben tartása valós gond”. Az ING Baring bankház egyik megszólaltatott elemzője szerint: „A Fidesz feladata lesz a csúszóleértékelés megszüntetését és a fokozott vidékfejlesztési és mezőgazdasági kiadásokat követelő FKGP kordában tartása.” A lap szerint a Fidesz számára nem kínálkozik túl sok alternatíva a jelenlegi gazdaságpolitikával szemben, ha a párt teljesíteni akarja az EU-csatlakozás feltételeit.
Nikolaus Seiwald, az Osztrák Gazdasági Kamara szakértője szerint ha Magyarország az EU-ba törekszik, nem érdeke, hogy összeakassza a bajszát a Nyugattal. A lap úgy véli, hogy a Fidesz azzal szerzett jó pontokat a szavazóknál, hogy megígérte: megszünteti a külföldi vállalkozók előnyben részesítését a hazaiakkal szemben, az FKGP viszont „radikális irányvonalat visz a külföldiek és az EU ellen”. Megfigyelők arra számítanak, hogy Orbán Viktor és Torgyán József hamarosan hajba kap.
A The Wall Street Journal Europe című pénzügyi-politikai lap úgy látja, hogy Horn Gyula saját sikerének lett az áldozata. A magyar választók a nyugati világba való betagolódás idején azt várják, hogy vezetőik a nyugatiakhoz mérhető szinten dolgozzanak, ezzel szemben a szocialista kormányt a régi idők hatalmi politikáját idéző korrupciós botrányok sújtották. A második legnagyobb pénzintézmény, a Postabank politikai kapcsolatainak köszönhetően menekült meg a szerkezetváltási programtól, míg a sugárzási engedélyek esetében a szocialisták által kedvezményezett adók a jobbakat is kiütötték - írja a lap. A Die Presse a Fidesznek a korrupcióval szembeni hadüzenetével kapcsolatban megjegyzi: érdekes lesz látni, vajon a keleti maffiacsoportok, amelyek kényelmesen berendezkedtek Budapesten, olyan könnyen hagyják-e, hogy az új kormány megzavarja üzleteiket.