Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Talpig vízben

Annak ellenére hogy meleg van és a szivattyúk állandóan dolgoznak, nem csökken a belvizes terület nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol továbbra is 2700 hektár földet borít víz. Változatlanul Felső-Szabolcsban a legsúlyosabb a helyzet, ott 2100 hektáros rész áll víz alatt. A térség mindhárom övezetében másodfokú a belvízvédelmi készültség. A folyamatos karbantartás eredményeként egyébként a csatornák fogadóképesek, el tudják szállítani az átemelt belvízmennyiséget. A jelentős belvízkárt sajnos már csak enyhítheti, ha folytatódik a száraz, meleg időjárás. Ebben az esetben megindulhat és gyorsütemű lehet a földek szikkadása. (MTI)


Talpig drogban

Komárom-Esztergom megyében 1994 óta fokozatosan emelkedik a kábítószer-fogyasztás, az az országrész a megyék közti sorrendben immár az ötödik helyre került - állapították meg a megyei közgyűlés csütörtökön Tatabányán tartott ülésén. A szakemberek egyértelmű véleménye szerint egyetlen drogmentes diszkó sincs már a megyében. Emellett panziókban, játéktermekben, hotelekben és éttermekben is árulnak drogokat. A két legfertőzöttebb város Tatabánya és Esztergom. A megyei közgyűlés tavaly októberben döntött egy drogambulancia létrehozásáról. Decemberben felhívásban kérte a települési önkormányzatokat, hogy anyagi erejükhöz mérten járuljanak hozzá e terv megvalósításához. Az idei költségvetésben pedig egymillió forintot hagyott jóvá e célra. A tervek szerint a jövő év januárban nyílik a drogambulancia a tatabányai kórházban. (MTI)


Néppártos jövő

Jeszenszky Géza és Szabó Iván is könyvet kíván írni az elmúlt évek eseményeiről. Szabó Iván az elmúlt nyolc év történéseiről, Jeszenszky Géza pedig annak az időszaknak a nemzetközi politikai eseményeiről tervez könyvet, amelyeknek külügyminiszterként maga is szereplője volt. A jövőjét firtató kérdésre válaszolva Jeszenszky emlékeztetett arra, hogy minisztersége és képviselői megbízatása alatt is tanított a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, és a jövőben sem kíván megválni a katedrától. Ehhez hozzátette: a politika számára mindig is szolgálatot jelentett, így ha igény van rá, folytatja politikusi tevékenységét. (MTI)


Lázas kormányülés

Horn Gyulának vírusos influenzája van, amivel néhány napig otthon kell feküdnie - közölte egy kérdésre Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára csütörtökön, a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Elmondta: a miniszterelnök magas lázzal érkezett a kormányülésre, amely viszonylag rövid ideig tartott. Az államtitkár elmondta: a miniszterelnök a kormányülés után fordult orvoshoz, aki megállapította, hogy vírusos influenzája van. (MTI)


101 kiskatona szökésben

A bevonulási parancsnak összesen 101-en nem tettek eleget, 94-en pedig igazoltan - betegség miatt vagy tanulmányi okokra hivatkozva - nem jelentek meg a kiképző központokban a keddi és szerdai bevonuláskor - jelentette be Sajner Gyula ezredes, a Magyar Honvédség szóvivője. Az igazolatlanul távol maradottak felkutatását már megkezdték. A behívó kézhezvétele után 100-an, bevonuláskor pedig 80-an jelezték, hogy alternatív szolgálatot kívánnak teljesíteni, amely 15 hónapot jelent. Beöltözés után, de még az eskütétel előtt újabb 93 fiatal gondolta meg magát, és választotta inkább a polgári szolgálatot. Vallási okokra hivatkozva mindössze 5 fiatal tagadott meg mindennemű katonai tevékenységet. Esetükben a bíróság fog dönteni. A bevonulási helyekről 91 személyt küldtek haza különböző - egészségügyi, illetve szociális - problémák miatt, ismertette a szóvivő. Az elmúlt két napban összesen 7036-an tették le az esküt. Pünkösd ünnepére tekintettel hosszú pihenőre térhetnek haza a katonák: szombat reggeltől egészen hétfő estig „szabadok”. (MTI)