Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Halpusztulás a Dunán


F
olyó mellett nem jó lakni Fotó: MTI

Becslések szerint legalább 200 mázsányi hal pusztult el amiatt, hogy gondatlanságból jelentős mennyiségű Chinmix nevű növényvédőszer került a Dunába Százhalombattánál. A mérgezett víz a városon átvezető üzemvízcsatornán és a Bara patakon keresztül jutott el a Duna helyi szakaszába, ahol az időközbeni hígulás ellenére is nagymérvű halpusztulást okozott. A becsült kár meghaladja a százmillió forintot. A halpusztulást és a szennyeződést először a horgászok és halőrök észlelték. Mint kiderült, 240 hektár permetezésére elegendő mennyiségű rovarirtó-növényvédő szer került ellenőrizetlenül a természetbe.
A mérgezett folyószakasz mentén használaton kívül helyezték azokat a kutakat, amelyek a lakosság ivóvízellátását szolgálják, és lezáratták a veszélyesnek ítélt területeket. A vízellátást azóta lajtoskocsikból biztosítják. Csütörtökre megszűnt a mérgezés veszélye, mivel a szennyezett víz hígult, és így egyre kevesebb kárt okozott. A vízminőséget Százhalombattán és a várostól délre eső területeken rendszeresen ellenőrzik, a Duna folyásirányában továbbáramló vegyszer útjába kerülő kutakat pedig ideiglenesen lezárják.
Orosz Jenő, a Chinoin kommunikációs osztályának vezetője a Heteknek elmondta: a növényvédőszer oldata műszaki hiba miatt került a természetbe. „Az ilyen műszaki hibák, és emberi mulasztások okozta környezetszennyezés kizárhatóvá válik, ha a közeljövőben megépül a telephely biológiai szennyvíztisztítója, ami hasonló esetekre vésztározóval is el lesz látva.” - ígérte a szakember. A gyár kártérítést ajánl fel minden érintettnek. Ez megnyugtató, nyugtalanító viszont, hogy a szer felhasználásakor - a munkavédelmi előírások szerint - teljes védőöltözetet kell használni, mivel az anyag bőrön keresztül is hat. Embereknél kötőhártya-gyulladást, bőrirritációt, nagyobb mennyiségben pedig súlyosabb egészségromlást okozhat. Remélhetőleg a Battán megdöglött halakból nem készül a hétvégén Pakson halászlé.