Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
Karanténban a magyar igazság és élet

Egyetlen parlamenti párt sem szeretné, ha a Magyar Igazság és Élet Pártja önálló frakcióval rendelkezne a T. Házban. Mint ismeretes, a frakcióval rendelkező pártokat többletjogok illetik meg a parlamentben. Csurka István pártja nem rendelkezik a frakcióalapításhoz szükséges 15 képviselővel, mivel eggyel kevesebb, azaz 14 mandátumot szerzett, nem élvezheti ezeket a jogokat. Csurka viszont egyedi elbírálást kért.

Szájer József, a Fidesz - Magyar Polgári Párt alelnöke az MTI érdeklődésére közölte: a Fidesz nem támogatja Csurka Istvánnak azon törekvését, hogy a MIÉP 14 képviselővel frakciót alakíthasson a parlamentben.
Toller László, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a házszabály megfelelő kereteket biztosít arra, hogy 15 fő képviselőcsoportot alakíthasson. Ennél alacsonyabb létszámnál viszont nem lehet érdemi munkát végezni. A politikus úgy ítéli meg, hogy nem lehet alkotmányos aggályról beszélni az ötszázalékos küszöböt átlépett MIÉP frakcióalakítása kapcsán, mivel nincs összefüggés a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalék és a frakcióalakításhoz elengedhetetlen 15 fős minimális létszám között. A házszabálynak ezt a rendelkezését azért alkották, hogy ne jöhessen létre túlságosan polarizált parlament. Ne válhassanak ki olyan csoportok, amelyek „ugyanazt a színt képviselik”, mint más frakciók, de a kiválás következtében úgy kapnának több szereplési lehetőséget, illetve költségvetési támogatást, hogy nincs mögöttük választói akarat.
Torgyán József, az FKGP elnöke hasonló okokból nem tartja jogosnak a MIÉP igényét.
Szent-Iványi István, a szabaddemokraták korábbi frakcióvezetője szintén nem tartja valószínűnek, hogy pártja támogatna egy olyan házszabály-módosítást, ami lehetővé tenné a frakcióalakítást a MIÉP számára. A MIÉP frakcióalakítási elképzeléseit kommentálva Gémesi György, az MDF alelnöke azt mondta: ebben a kérdésben pártja ugyanazt az álláspontot képviseli, amelyet szövetségese, a Fidesz. Azaz nem támogatják Csurka frakcióalapítási törekvését.